Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Από την Τετάρτη πωλείται το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης – Οι τιμές διάθεσης

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=339968&catid=13

Πρεμιέρα κάνει την Τετάρτη το μειωμένο πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1 ως 1,05 λεπτά το λίτρο. Διαβάστε τις προϋποθέσεις επιδότησης.

Μάλιστα, η αγορά θα έχει ακόμα μικρότερο κόστος για τις οικογένειες που δικαιούνται επιδότηση και εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στα 80 λεπτά.

Ετσι, πολλές από τις 730 περίπου χιλιάδες οικογένειες που δεν άναψαν τους καυστήρες και ¨πάγωσαν¨ εξαιτίας του κόστους, θα μπορέσουν φέτος να ζεσταθούν αφού το κόστος της θέρμανσης όταν υπάρχει επιδότηση, είναι αρκετά ανταγωνιστικό με εκείνο των άλλων τρόπων, όπως φυσικό αέριο, ξύλα, πέλετ κλπ....

Οσον αφορά στην επιδότηση. Διατηρούνται και φέτος οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις που χορηγήθηκε και πέρυσι, με τους δικαιούχους να εισπράττουν 35 λεπτά ανά λίτρο.


Οι ποσότητα που επιδοτείται διαφέρει και η χώρα έχει χωριστεί σε 4 κατηγορίες νομών, όπως :

- Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α' ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας).

- Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β' ζώνη Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου).

- Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ' Ζώνη (Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας).

- Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Δ' Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αρκετά υψηλά για τα δεδομένα της εποχής μας και καλύπτουν τις ανάγκες μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Ειδικότερα αυτά είναι:

- Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο

- Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Υπάρχει, όμως και ο «κόφτης» της περιουσίας όπως η κατοικία και το αυτοκίνητο και οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Οσον αφορά στο κριτήριο του αυτοκινήτου, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Τέλος, υπάρχει ένας ακόμα περιορισμός για την επιδότηση, αφού αυτή δεν ισχύει για το σύνολο της ποσότητας που αγοράζει κάποιος. Υπάρχει πλαφόν ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης