Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ποιοί θα πάρουν το επίδομα πετρελαίου και πόσο



Από 52,50 ευρώ έως 1.050 ευρώ θα κυμανθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, που θα λάβουν κατά τη νέα χειμερινή περίοδο (από 15/10/2014 έως 30/4/2015) εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.
Ειδικότερα, η επιδότηση του 0,35 ευρώ το λίτρο, θα χορηγηθεί και πάλι με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά θα καλύπτει περιορισμένες ποσότητες αγορασθέντος πετρελαίου, που θα ποικίλλουν για κάθε νοικοκυριό, καθώς θα εξαρτώνται από τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Για τις ποσότητες που θα αγοραστούν με την επιδότηση του επιδόματος θέρμανσης η πραγματική λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα περιοριστεί κατά 0,47 ευρώ και θα υποχωρήσει στο 0,75-0,80 ευρώ το λίτρο, συνυπολογιζόμενης και της επιδότησης.
Βάσει των όσων ισχύουν από πέρυσι και ανάλογα με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, για τις οποίες οι τελικές πραγματικές τιμές πώλησης θα περιοριστούν στα επίπεδα του 0,75-0,80 ευρώ το λίτρο (λόγω της μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% και της επιδότησης του 0,35 ευρώ το λίτρο), κυμαίνονται:
- Από 750 έως 3.000 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.



- Από 450 έως 1.800 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.
- Από 240 έως 960 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών του Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας.
- Από 150 έως 600 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είνι:
- Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
- Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.
- Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερομένου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου.β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα δηλώσουν «φιλοξενούμενοι» στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του έτους 2014.γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.δ) Η επαγγελματική στέγη.ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.


Οι αιτήσεις στο TAXISnet

Στην αίτηση, που θα ανοίξει μελλοντικά στην ιστοσελίδα του TAXISnet, θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.- Το ονοματεπώνυμό του.- Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.- Η ένδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή.- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.- Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.- Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.- Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.- Τα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.- Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πηγή(PrasiaOnline): http://prasiaonline.blogspot.com/2014/10/blog-post_34.html#ixzz3FLtX3Cuj