Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Νότης Μαριάς...ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ


Άρθρο του Νότη Μαριά στην Kontranews της Κυριακής 26.10.2014


Nότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας. Η ανάδειξή του αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη των σφαγιασθέντων συμπατριωτών μας από τους ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής. Συνιστά, δε, δίκαιο αίτημα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι τα τέσσερα τελευταία χρόνια βιώνουν την οδυνηρή πραγματικότητα της τρόικας και της μνημονίων.
Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες είναι αδιαπραγμάτευτη. Στη μάχη αυτή δεν χωράνε ούτε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ούτε λιποψυχίες. Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια, όπως έγινε μέχρι σήμερα στις δημόσιες τοποθετήσεις μας με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον.
Άλλωστε, για τις πράξεις μας δίνουμε λόγο μόνον απέναντι στον ελληνικό λαό.
Επί του πρακτέου, λοιπόν, ήδη από τις 14/07/2014 έθεσα για πρώτη φορά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Επισημαίνουμε ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα προέρχονται κυρίως:
1. Από τις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων το 1946 ύψους 108 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
2. Από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ύψους 54 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
3. Από τις οφειλές της Γερμανίας για την αποζημίωση των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που προκάλεσαν οι θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε εκατοντάδες μαρτυρικές πόλεις όπως είναι το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος και αλλού.
Επίσης, στις 24/09/2014 στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησα να πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αναφορών για το θέμα αυτό, προκειμένου να γίνει γνωστό στους Ευρωβουλευτές, στα ΜΜΕ και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Μολονότι η πρότασή μας υπερψηφίστηκε, σε ψηφοφορία που διεξήχθη στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών των Πολιτικών Ομάδων της Επιτροπής Αναφορών στις 07/10/2014, μόνο από την Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, πετύχαμε να παραμείνει ανοικτό το ζήτημα της δημόσιας ακρόασης στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Αναφορών, ενόψει της διοργάνωσης των δημοσίων ακροάσεων κατά το β΄ εξάμηνο του 2015. Κάτι που αποτελεί σε πρώτη φάση ένα θετικό βήμα.
Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να θέτουμε το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Κάθε προσπάθεια να μας φιμώσουν θα πέφτει στο κοινό.
Τελευταίο κρούσμα η απόφαση υπηρεσιακών παραγόντων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην με συμπεριλάβουν στον κατάλογο των ομιλητών που προτάθηκαν στον Πρόεδρο του Ε.Κ. προκειμένου να έχουν δικαίωμα παρέμβασης διάρκειας ενός λεπτού στην Ολομέλεια του Ε.Κ. στο Στρασβούργο την Πέμπτη 23/10/2014, μολονότι ασκώντας νομίμως και εμπροθέσμως τα δικαιώματά μου ως Ευρωβουλευτής, είχα υποβάλει αίτημα να συμπεριληφθώ στον εν λόγω κατάλογο για να μιλήσω για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Διακηρύσσουμε προς όλες τις πλευρές πως δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να υπενθυμίζουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Μέρκελ και την παρέα της ότι η Γερμανία οφείλει να εξοφλήσει άμεσα τις οφειλές της προς την πατρίδα μας ύψους τουλάχιστον 162 δις ευρώ πλέον τόκων.
Για το λόγο αυτό την Τρίτη 21/10/2014 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο επισήμανα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πράξει επιτέλους το καθήκον της και να εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που είναι και ληξιπρόθεσμες και απαιτητές και έντοκες.
Γιατί η Ελλάδα είναι ο δανειστής και η Γερμανία ο οφειλέτης.
Μόνο έτσι η πατρίδα μας θα μπορέσει να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να πάψει να είναι ένα γερμανικό προτεκτοράτο στο έλεος της τρόικας και των μνημονίων.