Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Να φάει το παιδί από το κυλικείο;


Να φάει το παιδί από το κυλικείο;

Όντας φαγανό παιδί, θυμάμαι που περίμενα πώς και πώς το πρωί να «εξοπλίσει» η μητέρα μου τη μαθητική μου σάκα με κάτι για το διάλειμμα. Πολλές φορές μάλιστα κουβάλαγα μαζί μου δύο σάντουιτς ή τρία φρούτα ώστε να έχω εφεδρείες. Κι αν δεν τα έτρωγα, τότε τα μοιραζόμουν με το φίλο που λαχταρούσε κι αυτός σπιτικό δεκατιανό αντί για έτοιμα σνακ, χωρίς βέβαια να καταλαβαίνουμε πλήρως την ορθότητα της επιλογής μας. Είτε γιατί έτσι είχαμε συνηθίσει είτε γιατί συχνά-πυκνά έλειπε το χαρτζιλίκι από την τσέπη μας, δεν τρώγαμε τυποποιημένα τρόφιμα από το κυλικείο ή το περίπτερο…
Χαρτζιλίκι


Σήμερα όμως, οι περισσότεροι γονείς θα παραδεχθούν πως έχουν ενδώσει τουλάχιστον μια φορά στα διατροφικά «καπρίτσια» του παιδιού τους, προκειμένου να φάει κάτι, έστω και ανθυγιεινό. Άλλωστε μια στο τόσο δεν είναι δα και τόσο μεγάλο θέμα… Τι γίνεται όμως όταν «το μήλο της έριδος» έχει να κάνει με καθημερινές αδυναμίες των παιδιών; Όταν π.χ. το παιδί δεν θα πάρει τίποτα μαζί του από το σπίτι για το σχολείο γιατί πολύ απλά δεν θα το φάει, η εύκολη λύση για τους γονείς είναι φυσικά το χαρτζιλίκι. Το οποίο με τη σειρά του βοηθά τα παιδιά να παραβλέπουν τα υγιεινά τρόφιμα και να αγοράζουν λαχταριστά σνακ από το κυλικείο. Βλέπετε δύσκολα θα απορρίψουν λιχουδιές όπως pizza, hot dogs, doughnuts, τυρόπιτες, αναψυκτικά κ.ά.
Υγιεινά διαλείμματα
Ωστόσο, υπάρχουν και υγιεινά τρόφιμα που τα περισσότερα παιδιά τρώνε ευχάριστα. Δεν χρειάζεται το κολατσιό τους να είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες και λίπος. Αρκεί να υπάρχει διαθεσιμότητα, προγραμματισμός, ετοιμότητα και διάθεση για όλα τα παρακάτω:
Διαθεσιμότητα
Ψωνίστε νωρίς από το σούπερ μάρκετ όλα τα υλικά που θα χρειαστούν τα σνακ για όλη την εβδομάδα του μικρού στο σχολείο: Φρούτα όλων των ειδών ολόκληρα ή αποξηραμένα, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες κ.ά. Φρούτα με σκληρή φλούδα (π.χ. μπανάνα, μήλο, αχλάδι) κι όχι ζουμερά και μαλακά που δεν θα αντέξουν σε μια σχολική τσάντα. Επιλέξτε επίσης διαφορετικών ειδών ψωμάκια, μαύρα και λευκά (στρογγυλά, του τοστ, μπαγκέτα, αραβική κ.ά.) και τυριά όπως κασέρι, γκούντα, φέτα, ανθότυρο, άπαχο κρεμώδες τυρί, κατίκι κ.λπ. Μην ξεχάσετε να ψωνίσετε επίσης βραστή γαλοπούλα, ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι για ποπ-κορν, μπάρες δημητριακών-φρούτων, κάστανα, αυγά και φυσικά λαχανικά, κατά προτίμηση ωμά και τραγανά. Η λογική λέει ότι η ποικιλία, τα «τρικ» και οι έξυπνοι συνδυασμοί θα κινήσουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον του παιδιού οπτικά και μετά γευστικά, ώστε να μη βαριέται το κολατσιό του. Τέλος, προμηθευτείτε πλαστική μεμβράνη, μικρά σακουλάκια polybag και μικρά ανθεκτικά τάπερ για να συσκευάζετε τα σχολικά γεύματα του γόνου σας.
Προγραμματισμός και ετοιμότητα
Δεν χρειάζονται πάνω από 2-3 λεπτά να ετοιμαστεί το δεκατιανό που θα πάρει μαζί ο μικρός/ή στο σχολείο. Ένα σάντουιτς π.χ. ή 1 τοστ μπορεί να φτιαχτεί επί τόπου το πρωί. Αν παρ’ όλα αυτά δεν προλαβαίνετε, προετοιμάστε το και αποθηκεύστε το (τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη) στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ. Να θυμάστε όμως ότι τα λαχανικά (ιδίως τα ζουμερά) θα μαλακώσουν και θα νοτίσουν το ψωμί. Έτσι λοιπόν από την προηγουμένη, προγραμματίστε τα σχολικά σνακ. Ιδίως αν είναι Κυριακή, οργανωθείτε για όλη την εβδομάδα. Πώς; Φτιάξτε ποπ-κορν και σάντουιτς για τη Δευτέρα και βράστε π.χ. κάστανα και αυγά που θα αντέξουν όλη την εβδομάδα. Μαζί με κάτι από όλα αυτά προσθέστε και 1 – 2 φρούτα στο τάπερ ή το polybag, αφού πρώτα τα έχετε πλύνει σχολαστικά. Μια καλή ιδέα είναι να φυλάξετε φαγητό ή υλικά που μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα γευστικό σάντουιτς, μιας και αρέσουν στο παιδί. Εάν δηλαδή σας έχει μείνει λίγο κοτόπουλο, λίγο λουκάνικο, λίγη τονοσαλάτα ή μια μικρή μερίδα ομελέτας, μην τα πετάξετε αλλά γεμίστε με τρόπο δημιουργικό τα ψωμάκια και προκαλέστε έτσι τις γευστικές αναζητήσεις του παιδιού. Παράλληλα, ως εναλλακτικές επιλογές -λιγότερες φορές την εβδομάδα-, βάλτε στο σακουλάκι μαζί με το φρούτο ένα κομμάτι σπιτικό κέικ ή πίτα, ή 1-2 γλυκές μπάρες δημητριακών. Με αυτό τον τρόπο και κρατάμε τη συνήθεια του κολατσιού στο σχολείο αλλά και μαθαίνουμε στο παιδί τη σωστή συχνότητα κατανάλωσης γλυκών και θερμιδογόνων τροφίμων. Δοκιμάστε τέλος κάποιες φορές και άλλα σνακ μαζί με το φρούτο ή το τοστ, όπως ανάλατους ξηρούς καρπούς, ψητά ή βραστά κάστανα, ποπ-κορν, ολόκληρα σφιχτά αυγά κ.λπ.
Διάθεση
Το βασικότερο ρόλο παίζει η διάθεση των γονέων να ασχοληθούν και να μυήσουν τα παιδιά τους τόσο στην προετοιμασία και τις ιδιαιτερότητες των σνακ όσο και στη σωστή διατροφή και διατροφική συμπεριφορά στο σύνολο της. Για όλη την ημέρα, κάθε ημέρα. Διότι όλοι οι γονείς και κηδεμόνες διαθέτουν στη φαρέτρα τους πρακτικές, που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υγιεινό και θρεπτικά ισορροπημένο παιδικό διαιτολόγιο. Εκπαιδεύστε το «μικρό σας άνθρωπο». Ξεκινήστε με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε αναλόγως με το κολατσιό. Θέστε έτσι τις βάσεις για μικρά συχνά και προπάντων υγιεινά γεύματα, και συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο, για μια πιο υγιεινή παιδική, αργότερα εφηβική και τελικά ενήλικη διατροφή.

Του Δημήτρη Πέτσιου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Διατροφής και Άσκησης, Μέλος του Π.Σ.Δ. & Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας & Αθηροσκλήρωσης (Ε.Ε.Λ.Α.), Γενικός Διευθυντής του δια… της Τροφής
Πηγή: www.dia-trofis.gr