Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Φθιώτιδος Νικόλαος: Οι πρόγονοι μας αντιστάθηκαν! Εμείς θα γίνουμε νεκροθάφτες της πατρίδας μας;


Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ένας σεμνός ιεράρχης, με καθάριο λόγο και ευφυέστατη προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, μιλώντας αποκλειστικά στο pentapostagma.gr, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους «αποκαλυπτικούς καιρούς» που ζούμε, τονίζοντας ότι «η νέα εποχή είναι εχθρική για την πίστη» και ότι «εδώ και χρόνια επιχειρείται η αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας».

Παράλληλα, εκφράζει την ανάγκη αντίστασης, ώστε «να μη γίνουμε», όπως χαρακτηριστικά λέει, «νεκροθάφτες της πατρίδος μας».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του:

- Σεβασμιώτατε, ποια είναι η γνώμη σας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο;

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει σωστός Χριστιανός, που να είναι υπέρ του ρατσισμού. Έχουν όμως διατυπωθεί από εκκλησιαστικούς και επιστημονικούς κύκλους πολλές επιφυλάξεις με ισχυρά επιχειρήματα για πολύκροτο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Προσωπικά πιστεύω, ότι οι πολιτικοί μας το ψήφισαν με κρύα καρδιά, πρώτα μεν γιατί επεβλήθη από τις Βρυξέλες και δεύτερον γιατί έχει πολλές ερμηνείες, οι οποίες είναι δυνατόν να βλάψουν την ελευθερία του λόγου. Ασφαλώς και πρέπει να προστατεύονται οι πολίτες του κράτους αδιακρίτως. Είπα οι πολίτες του κράτους και εννοώ, οι νομίμως κατοικούντες στην Ελλάδα. Οριοθέτηση αυτών βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει, αφού καθημερινά εισέρχονται εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι αλλοιώνουν την ταυτότητα της χώρας και παραβιάζουν την νομιμότητα.

Η Εκκλησία πρώτη έδειξε την πρόνοιά της για τους ξένους. Εντολή του Κυρίου είναι να συναγάγουμε τους ξένους. «Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με» (Ματ. 25, 35). Εκείνο δε το του Παύλου «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ… πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3, 28), είναι ο πιο συγκλονιστικός αντιρατσιστικός κανόνας που νομοθετήθηκε από την Εκκλησία πριν 2.000 χρόνια, μάλιστα σε εποχή που η δουλεία και η κακοποίηση του ανθρωπίνου προσώπου ήταν σε έξαρση.

Πολλοί λένε, ότι ο νόμος αυτός κάτι κρύβει. Άλλοι ισχυρίζονται, ότι θέλει να φιμώσει το ελεγκτικό κήρυγμα της Εκκλησίας. Η αλήθεια είναι, ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλός. Στα χέρια όμως δολοπλόκων και σκευωρών μπορεί να αποβεί επικίνδυνος, γιατί επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Η κοινωνία μας δεν αλλάζει με νόμους και διατάγματα. Αλλάζει, εάν εξευγενισθεί και εκχριστιανισθεί το ήθος του λαού.Ερώτησαν το Σόλωνα πως μπορεί να σωθεί η πατρίδα; Και εκείνος είπε: «Εάν οι πολίτες υποτάσσονται εις τους άρχοντες και οι άρχοντες εις τους νόμους».

- Είστε υπέρ της ίδρυσης τμήματος μουσουλμανικών σπουδών μέσα στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;

Δεν έχουμε αντιληφθεί, ότι ζούμε περίοδο ανατροπών. Μια τέτοια ανατροπή-εξέλιξη είναι και η ίδρυση τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Στα νέα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας είναι και αυτό. Ίσως θα υπάρξουν και άλλα και άλλα. Με προβληματίζει η σύμφωνη γνώμη των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Θράκης τους οποίους εκτιμώ και των οποίων την άποψη σέβομαι. Άλλως τε λόγω γεωγραφικής θέσεως και συμβιώσεως με τους Έλληνες Μουσουλμάνους έχουν βαρύνοντα λόγο. Εάν σκεφθούμε ότι με τον νέο νόμο ρυθμίσεως ζητημάτων θρησκευτικών μειονοτήτων μπορεί να δούμε στις πόλεις μας Τζαμιά, δεν είναι καθόλου παράξενο να δούμε και στην Θεολογική μας Σχολή τμήμα μουσουλμανικών σπουδών. Καλόν θα είναι η λογική αυτή να μην είναι μονομερής, αλλά να έχει ευεργετήματα και για τους Ορθοδόξους στις μουσουλμανικές χώρες.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τις συμπροσευχές με παπικούς και αλλόθρησκους;

Αν γίνονται υποτυπώδεις συμπροσευχές, δεν γνωρίζω κάτω από ποιά πολιτική πίεση και από ποιά διπλωματική αναγκαιότητα πραγματοποιούνται. Συνομιλίες και συναντήσεις πρέπει να γίνονται για κοινά κοινωνικά προβλήματα και για την παγκόσμια ειρήνη. Ο κόσμος είναι μια γειτονιά και η επικοινωνία απέκτησε ταχύτητα φωτός.

Δεν ημπορούμε να μένουμε απομονωμένοι και δεν δικαιούμεθα να αρνούμεθα τον διάλογο. Ως Χριστιανοί πρέπει να οργανώσουμε μέτωπο αντιστάσεως κατά του Ισλαμισμού και της παγκόσμιας αθεΐας. Από πλευράς της Εκκλησίας μας έχω εμπιστοσύνη στην πηδαλιουχία του Σεπτού Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος με σύνεση και διάκριση κάνει βήματα σταθερά, όπως τα υπαγορεύει η δυναμική και το ζωογόνο πνεύμα της Ορθοδοξίας. Μερικοί επικρίνουν και κατακρίνουν κάθε άνοιγμα προς τους έξω. Εάν εγκρίνει ο Θεός, προχωρούν οι προγραμματισμοί. Εάν δεν εγκρίνει, σύντομα ανατρέπονται τα σχέδια και επανερχόμεθα εις τα ίδια. Να μη ξεχνάμε, ότι την Εκκλησία την κυβερνά το Άγιον Πνεύμα και αυτό μας καθοδηγεί εις πάσαν την αλήθειαν.

- Είστε αισιόδοξος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης ή θεωρείτε ότι απλά η Τουρκία μας εμπαίζει για ακόμα μια φορά;

Η προσφορά της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι πολύ μεγάλη σ’ ολόκληρη την Ορθοδοξία. Οι απόφοιτοι της είναι ότι καλύτερο από θεολογικής μορφώσεως, εκκλησιαστικής καταρτίσεως και εκκλησιαστικής διαγωγής έχει να παρουσιάσει η Εκκλησία μας. Δυστυχώς η διακοπή της λειτουργίας της αποδυναμώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θέτει μεγάλα εμπόδια στη συνέχιση της ιστορίας του.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει εξαντλήσει όλους τους διπλωματικούς και πολιτικούς τρόπους πιέσεων προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της. Η Τουρκία δεν αρνείται, αλλά και δεν προχωρεί γιατί περιμένει ανταλλάγματα από την Ελλάδα. Παρότι όσα έχει προσφέρει η Ελληνική κυβέρνηση στους Μουσουλμάνους της Θράκης είναι υπέρ το δέον, εν τούτοις η Τουρκική διπλωματία δεν ικανοποιείται και επιμένει να κερδίσει τα περισσότερα. Τώρα τελευταία το Πατριαρχείο με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ. Ελπιδοφόρο, έχει προσδώσει στη Χάλκη μια διαφορετική διάσταση με την διοργάνωση εκεί θεολογικών συναντήσεων και σεμιναρίων, τα οποία έχουν δώσει όχι μόνο κινητικότητα στο χώρο αλλά και έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως, για το μέλλον της Σχολής.

- Mε δεδομένο και όλα αυτά τα φαινόμενα που καθημερινά παρακολουθούμε στη Μέση Ανατολή, θα λέγατε ότι ο Χριστιανισμός και οι Χριστιανοί σήμερα είναι υπό διωγμό;

Οι σημερινοί διωγμοί των χριστιανών και η μεθόδευση τους έχει προϊστορία. Δεν είναι έκρηξη της στιγμής, αλλά εντάσσεται στο σχέδιο των Αντιχρίστων δυνάμεων, που τα τελευταία χρόνια έχουν εγείρει θρασεία την κεφαλή και διασαλεύουν επικίνδυνα τα θεμέλια της πίστεως για να επιβάλουν και μονίμως εγκαταστήσουν την κυριαρχία του Αντιχρίστου και στην ταλαίπωρη πατρίδα μας. Σε όλες τις εποχές υποβόσκει το πνεύμα του Αντιχρίστου αλλά τελευταία χωρίς προσχήματα έχει εγκατασταθεί σε όλες τις Ορθόδοξες χώρες. Σε άλλες χώρες η πίστη διώκεται ύπουλα και μεθοδευμένα. Σε άλλες με τη βία των όπλων και την αδίστακτη προπαγάνδα. Σκοπός τους είναι η καθυπόταξη του κλήρου στα κελεύσματα της αθέου εξουσίας με απώτερο σκοπό την αλλοτρίωση του λαού. Να μην επαναπαυόμεθα. Η νέα εποχή είναι εχθρική προς την πίστη. Θέλει τον άνθρωπο υποχείριό της και τον δελεάζει και τον παραπλανά με την παροχή τάχα ελευθεριών, οι οποίες τον εγκλωβίζουν στην αυτοφυλάκισή του με τα δεσμά του εγώ.

Δεν έχετε αντιληφθεί, ότι και στην πατρίδα μας εδώ και χρόνια επιχειρείται η αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας; Τι τους έβλαψε η δράση και η παρουσία της Εκκλησίας και θέλουν να την περιθωριοποιήσουν. Αυτή η επιδίωξη άρχισε με την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους. Υπήρξε βέβαια γενναία αντίσταση από τους ήρωες του 21, οι οποίοι υπενθύμιζαν στους Βαυαρούς, ότι «εμείς όταν αρχίσαμε τον αγώνα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και ύστερα υπέρ πατρίδος». Πέρασαν χρόνια και δεν επέτυχαν τον σκοπό τους. Τώρα ασκείται αφόρητη πίεση από τα συστήματα της Ευρώπης να αποβάλλει η Ελλάδα το κάλυμμα της πίστεως, για να εξαθλιωθεί και να πέσει στα χέρια των εκμεταλλευτών. Θα δουν τα μάτια μας πολλά ακόμα. Το χειρότερο είναι, ότι με την προπαγάνδα δια των Μ.Μ.Ε. κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό για να έλθει η ώρα μόνοι μας να βάλουμε τη θηλιά στο λαιμό μας. Οι προ ημών αντιστάθηκαν. Εμείς να προσέξουμε μήπως και γίνουμε νεκροθάφτες της πατρίδος μας.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του pentapostagma.gr σε μια τόσο δύσκολη περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε;

Οι καιροί μας είναι αποκαλυπτικοί. Δεν επιτρέπουν ούτε προσωπικές επιδιώξεις, ούτε καν ευγενείς φιλοδοξίες. Απαιτούν όλοι μας να επιδοθούμε στον ιερό αγώνα της πίστεως. Οι συνεχείς ανατροπές απειλούν την ίδια την υπόσταση της κοινωνία μας. Στον πόλεμο κατά της πίστεως υπάρχουν δυστυχώς πολλοί σύμμαχοι. Εμείς αν και ολίγοι θα αντισταθούμε με τη δύναμη του Θεού, ο οποίος τελικά θα νικήσει. Να εγερθούμε πνευματικά και να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα. Η μόνη εγγύηση για τη ζωή μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.