Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Θανάσης Σκούμας... ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ 2015

Ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε χθές μόνο από την παράταξη του κ. Νικολάου. Καταψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση. 17 υπέρ έναντι 10 κατά κι ένα λευκό. Το "Ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης", που αποτελεί το μηχανισμό ενσωμάτωσης των οικονομικών μεγεθών του δημοτικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο "δημοσιονομικής προσαρμογής" (μνημόνιο), με βαρύτατες κυρώσεις για όποιον δήμο δεν συμμορφώνεται ψηφίστηκε φέτος μόνο από την συμπολίτευση με την ίδια πλειοψηφία (17-10). Δεν υπήρχε στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, καμία αναφορά σε στόχους ικανοποίησης των τοπικών αναγκών, παρά μόνο η υποχρέωση συμμόρφωσης με την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, ενώ ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 8 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τον διαμορφωμένο (μετά από αναμορφώσεις) προϋπολογισμό του 2014 (28 εκ. € το 2014 - 20 εκ. € το 2015). Επί των έργων, οι επενδύσεις είναι ελάχιστες (2.164.000€), με το έργο του πεζόδρομου Επαμεινώνδα να έχει γραμμένη πίστωση την μεγαλύτερη, ποσό 1.490.000€. Δεν υπάρχουν δαπάνες για κοινωνική πολιτική στήριξης των πολιτών, για πολεοδομικές εφαρμογές, για κυκλοφοριακά, για ενίσχυση των υποδομών των δημοτικών ενοτήτων (πλην 20 χιλ. για δρόμο Λεύκτρων -Καπαρελλίου, 20 χιλ. για οδοποιία Θίσβης, δημοτικό κτίριο Βαγίων και από 15 χιλ ανά ενότητα για συντήρηση δημοτικής οδοποιίας!!!). Τα περισσότερα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων, δεν εισηγήθηκαν επί του προϋπολογισμού. Στις προβλέψεις του, υπάρχει και η απόκτηση εκτάσεων, χρηματοδοτούμενη από το πράσινο ταμείο, ποσού 363 χιλ.€ (ιδιοκτησίες Παπαχατζή, Πήλιουρη-Ξύδη, Βυλλιώτη και παρά το Χρυσορρόα).
Το θέμα των δημοτικών τελών συζητήθηκε μισή ώρα πριν την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού, με πρόταση να μην τροποποιηθεί το ύψος των τελών. Προτείναμε την μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τους ανέργους, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση μας.
Ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τώρα, γιατί με αυτή την τιμή έχει διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός εσόδων!!!. Στην διαμαρτυρία μας γιατί δεν τέθηκε το θέμα σε προγενέστερη χρονικά συζήτηση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανακούφισης των πληττόμενων από την ανεργία συμπολιτών μας, η απάντηση ήταν η σιωπή. Ρωτήσαμε το δήμαρχο για τη δέσμευση του να μειώσει τα τέλη των εμπόρων στην Επαμεινώνδα, λόγω των έργων και είπε αμήχανα ότι θα το κάνει στο μέλλον.
Σε διατεταγμένη υπηρεσία απόλυτης συμπόρευσης με την κυβερνητική πολιτική, η δημοτική πλειοψηφία του κ. Νικολάου, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμία αντιστοίχηση με τις ανάγκες του Δήμου, ψήφισε τον πιο επώδυνο στα χρονικά της μεταπολιτευτικής ιστορίας του Δήμου προϋπολογισμό.
Τα χειρότερα έπονται...