Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Δέκα συμπτώματα που φαίνονται αθώα αλλά... μπορεί και να μην είναι

 
Δέκατα, πονοκέφαλος, βραδινή εφίδρωση και πόνος στο στομάχι. Ίσως όλα αυτά για εσάς να είναι αθώα συμπτώματα, που αποδίδετε σε μία εποχική ίωση, κρυολόγημα ή ακόμη και το άγχος και το φόρτο της δουλειάς.

Ωστόσο, οι ειδικοί φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη, καθώς επισημαίνουν ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Δείτε 10 από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και με ποια σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να σχετίζονται.

Πυρετός

Όταν υπάρχει πυρετική κίνηση για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας- δέκα ημερών, θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε γιατρό. Μπορεί να υποκρύπτεται κάποια σοβαρή πάθηση (π.χ. καρκίνος ή φυματίωση).

Επίμονος ή οξύς θωρακικός πόνος

Μπορεί να οφείλεται σε στεφανιαία νόσο ή σε πνευμονική εμβολή και γι΄ αυτό θα πρέπει χωρίς χρονοτριβή να καλέσετε γιατρό ή να μεταφερθείτε σε νοσοκομείο- ιδιαίτερα εάν είστε άνδρας άνω των 40 χρονών ή γυναίκα άνω των 50.

Πονοκέφαλος

Εάν επιμένει και δεν περνά με τα κοινά παυσίπονα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Αυτή η ανάγκη γίνεται πιο επείγουσα, εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (όπως πυρετό). Ένας έντονος και επίμονος πονοκέφαλος μπορεί να σημαίνει υπέρταση, διαχωριστικό ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα κ.ά.

Αίμα στα κόπρανα

Εάν δείτε επανειλημμένως αίμα στα κόπρανα, θα πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό. Εάν δεν οφείλεται σε αιμορροΐδες, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ελκώδους κολίτιδας, πολυπόδων ή καρκίνου στο έντερο. Μέλανα κόπρανα υποδηλώνουν γαστρορραγία ή καρκίνο στομάχου ή εντέρου. Γενικώς, οποιαδήποτε νέα διαταραχή στο πεπτικό σύστημα (π.χ. αέρια ή διάρροιες) που επιμένει, θα πρέπει να εξετάζεται.

Οσφυαλγία

Εάν ο πόνος στη μέση επιμένει και δεν υποχωρεί με τα συνήθη θεραπευτικά μέσα, θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό και να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο παγκρέατος.

Βραδινοί ιδρώτες

Εάν επαναλαμβάνονται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, γιατί μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα πνευμονίας ή πνευμονικής εμβολής.

Πόνος στο στομάχι

Όταν υπάρχει πρόβλημα στο στομάχι, προκαλούνται συνήθως καούρες και ξινίλες. Όταν ο ασθενής περιγράφει βαθύ και επίμονο πόνο στο στομάχι, μπορεί αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά ή στο έντερο.

Δύσπνοια

Η δυσχέρεια στην αναπνοή κατά την ηρεμία ή την άσκηση δεν θα πρέπει να αποδίδεται αβασάνιστα σε αλλεργία ή άγχος, αλλά πρέπει να ελέγχεται για τυχόν καρδιοπάθεια.

Υπέρχρωση ούρων

Το έντονο χρώμα στα ούρα (σαν κονιάκ) μπορεί να σημαίνει απόφραξη του χοληδόχου πόρου ή ηπατίτιδα. Από την άλλη ο αποχρωματισμός των κοπράνων (άσπρο χρώμα) υποδηλώνει ηπατίτιδα.

Μικροπαράλυση στο χέρι, το πόδι, το βλέφαρο, το πρόσωπο κ.ά.

Πρέπει να σας οδηγήσει αμέσως σε γιατρό ή νοσοκομείο, γιατί μπορεί να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο και η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή θα προλάβει τα χειρότερα.