Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση εργασίας στο αρχαίο θέατρο Καβιρείου στη Θήβα. Ιστορική στιγμή για την πόλη οι ανασκαφές στο μνημείο

Ιστορική στιγμή για την πόλη οι ανασκαφές στο μνημείο.
Το αρχαίο θέατρο και ιερό “Καβίρειο”, που βρίσκεται περίπου 5χλμ δυτικά των Θηβών, επισκέφτηκαν, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Διάζωμα- Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα” κ. Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και η Έφορος της Θ' ΕΠΚΑ κα Αλεξάνδρα Χαραμή, προκειμένου να δουν από κοντά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο μνημείο.
Η συνάντηση εργασίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σύμπραξη αυτοδιοίκησης, αρχαιολογίας και του σωματείου “Διάζωμα” με σκοπό την ανάδειξη αυτού του σπουδαίου μνημείου, άγνωστο σε πολλούς ακόμα, που θα συγκλονίσει την κοινωνία μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό στο “Καβείριο” αφορά εργασίες αποχωμάτωσης προκειμένου να αναδειχθούν οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες ( ιερό, βωμός, κερκίδες, διαζώματα κ.α) καθώς και να εντοπιστεί το σύστημα απορροής υδάτων για να αξιοποιηθεί με τη σειρά του. Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι θα προχωρήσουν με μελέτες αποτύπωσης και τοπογράφησης του αρχαιολογικού χώρου και του αρχαιολογικού υλικού. Στόχος όλων είναι το μνημείο να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να καταστεί επισκέψιμο και χρήσιμο, αφού όνειρο όλων είναι να ανέβουν και πάλι παραστάσεις σ' αυτόν τον αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρο.
Θυμίζουμε ότι το 2012 ο Δήμος Θηβαίων σε συνεργασία με το “Διάζωμα” και τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ξεκίνησαν μια προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου, στα πλαίσια της οποίας ανοίχθηκε ένας κουμπαράς ( τραπεζικός λογαρισμός) προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις εργασίες στο μνημείο. Επίσης, το Δεκέμβρη του 2013 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση ύψους 50.000 ευρώ μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς για το ανασκαφικό έργο στο μνημείο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μπένος δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος καθώς οι εργασίες προχωρούν και έκανε λόγο για “μια ιστορική στιγμή καθώς η δυναμική σύμπραξη Περιφέρειας, Δήμου, Αρχαιολογίας και Διαζώματος απέδωσε”. Αποκάλυψε επίσης ότι το μνημείο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία μνημεία και θέατρα που προετοιμάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη νέα προγραμματική περίοδο. Πριν την επίσκεψη στο Καβίρειο, ο κ. Μπένος ξεναγήθηκε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, το οποίο χαρακτήρισε “ένα από τα κορυφαία μουσεία της χώρας αισθητικά, λειτουργικά και ποιοτικά”, καθώς διαθέτει σπάνια ευρήματα και μείζονος ιστορικής αξίας.
Μια ευχάριστη είδηση αποκάλυψε και η κα Χαραμή, καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία βρίσκεται προ των πυλών για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στη Θήβα. Η υπηρεσία δηλαδή ετοιμάζει μια προμελέτη για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της Θήβας, βυζαντινών και προϊστορικών κλασικών, ούτως ώστε ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας στη συνέχεια να ξεναγείται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της πόλης και φυσικά στο Καβίρειο, όταν αυτό αποδοθεί στο κοινό. Η μελέτη θα κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση και στη συνέχεια θα γίνουν προσπάθειες για ένταξή της σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θηβαίων μίλησε για “ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα”. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Καβίρειο και το αρχαιολογικό πάρκο που σχεδιάζεται, θα φέρουν τη Θήβα στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών και δικαιωματικά καθώς είναι μία από τις δύο αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Δήλωσε επίσης τη δυναμική παρουσία του Δήμου σε όλη αυτή την προσπάθεια, τόσο με την φροντίδα να καταστεί προσβάσιμος ο δρόμος που οδηγεί στο Καβίρειο, όσο και με τη μελέτη για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου Θήβας, που βρίσκεται απέναντι από το μουσείο, το οποίο θα γίνει πολιτιστικός χώρος με αίθουσα εικονικής πραγματικότητας για την ιστορία της Θήβας, λαογραφικό μουσείο και αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις-εκθέσεις. Η μελέτη είναι έτοιμη και αναμένεται ανάλογη πρόσκληση για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τη νέα προγραμματική περίοδο.