Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Σήμα SOS στις φυλακές λόγω Έμπολα

Σήμα SOS στις φυλακές λόγω Έμπολα

Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για τον κίνδυνο του ιού Έμπολα, ζητώντας με επιστολή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωση αλλά και τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων.

Και αυτό, γιατί όπως επισημαίνουν σε περίπτωση κάποιου ύποπτου κρούσματος από την επικίνδυνο νόσο στις φυλακές της χώρας -όπου επικρατούν συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων-, είναι αδύνατη η τυχόν απομόνωση του πιθανού κρούσματος.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αφού απευθύνθηκαν για την παροχή οδηγιών στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).  Μεταξύ άλλων, στο κείμενό της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας αναφέρεται ότι:
 http://www.zougla.gr

«Η νόσος μεταδίδεται από κάποιον ασθενή… με άμεση επαφή ή τα σωματικά υγρά του ή με απλή παραμονή εγγύς του ασθενούς (απόσταση <1 br="" nbsp="">
Όπως γνωρίζετε οι συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων σε όλες σχεδόν τις φυλακές δεν επιτρέπουν τυχόν απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων (όπως ορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ξεχωριστούς χώρους. Την τυχόν διάγνωση και αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων δυσχεραίνει η γνωστή σε όλους υποστελέχωση και σε πολλές περιπτώσεις ανυπαρξία νοσηλευτικού ή και ιατρικού προσωπικού. Ενδεικτική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, όπου οι ασθενείς κρατούμενοι αναγκάζονται να συνωστίζονται και να μοιράζονται κοινούς χώρους.»

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερωθούν εάν έχει εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων της νόσου εντός των φυλακών και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας . Επίσης, ζητεί να πληροφορηθεί εάν και πότε σκοπεύει το υπουργείο να εφοδιάσει το προσωπικό με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας, όπως ειδικά γάντια, χειρουργική μάσκα, οφθαλμολογική προστασία, αδιάβροχες στολές εργασίας, αλκοολούχα αντισηπτικά σαπούνια κτλ».