Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Σχόλιο για το θανατηφόρο τροχαίο στο Σχηματάρι

Μετά το σοβαρότατο τροχαίο συμβάν στην ΠΑΘΕ στο ύψος του Σχηματαρίου ,όπου θρηνήσαμε τον χαμό μιας νέας γυναίκας και τον σοβαρό τραυματισμό 3 συνανθρώπων μας, αναδύεται η αδήριτη ανάγκη για έναν σοβαρό επιτέλους σχεδιασμό κάλυψης των τροχαίων ατυχημάτων κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας.
Στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας μέχρι την Λαμία υπάρχουν κατά μήκος της ΠΑΘΕ ένα ΚΥ

στο Σχηματάρι, και 3 Νοσοκομεία (Θήβα, Λειβαδιά, Χαλκίδα) ,τα οποία λειτουργούν με τεράστια προβλήματα και με ελάχιστο Ιατρονοσηλευτικό δυναμικό. Η σημερινή λειτουργία και των 3 νοσοκομείων είναι ανεπαρκής για να δεχτούν μαζικό αριθμό τραυματιών παρ΄όλο που το πολυθρύλητο Νοσοκομείο της Θήβας σχεδιάστηκε και διακαιολογήθηκε η κατασκευή του σαν κέντρο αντιμετώπισης πολυτραυματιών λόγω της άμεσης γειτνίασής του με την ΠΑΘΕ.

Και στα 3 παραπάνω νοσοκομεία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις σύγχρονες ειδικότητες όπως Νευροχειρουργός , Θωρακοχειρουργός και Αγγειοχεορουργός, όπως δεν υπάρχει σε κανένα από αυτά ΜΕΘ .Σημειωτέον ότι στο Νοσοκομείο της Θήβας που είναι το πλησιέστερο απ΄όλα της ΠΑΘΕ δεν εφημερεύει καθημερινά , Ορθοπαιδικός , Ακτινολόγος, Γεν. Χειρουργός κ.α. λόγω της υποστελέχωσης και της γνωστής αναστολής προσλήψεων που μαστίζει το Δημόσιο σύστημα Υγείας από το 2010.

Πρέπει να ληφθούν λοιπόν άμεσα μέτρα και να στελεχωθούν τα ανωτέρω Νοσοκομεία με το απαραίτητο Ιατρικό δυναμικό καθώς και να αναβαθμιστούν με την δημιουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ. Να λειτουργήσουν απαραιτήτως ΝΡΧ ,ΘΡΧ και Αγγειο-Χ τμήματα , και να στελεχωθεί ένας κόμβος ΕΚΑΒ στο ύψος της Θήβας για την ΠΑΘΕ με ασθενοφόρα και ελικόπτερο,που θα πληρούν την αντιμετώπιση του πολυτραυματία "on the spot" όπως συμβαίνει πχ με την υπηρεσία του Notarzt στην Γερμανία και στις γερμανικές Autobahnen.

Με ανάλογο σχεδιασμό κατά μήκος του συνόλου των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων ελαχιστοποιείται η πιθανότητα στο μέλλον να θρηνήσουμε άλλα θύματα και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζικά τροχαία ατυχήματα.Αλλά μάλλον για τους κυβερνώντες προηγείται η εξυπηρέτηση του "χρέους της χώρας"...........και όχι οι πολίτες της!!!
Και συμπληρώνω θέλοντας ξεχωριστά να εκφράσω τα συλληπητήριά μου στην οικογένεια της νεαρής γυναίκας που χάθηκε στο δρόμο , και να πω ότι οι Ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Χαλκίδας ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με μεγάλη αυτοθυσία στο χθεσινό συμβάν, προσφέροντας την απαραίτητη και άμεση κάλυψη σε όλους τους προσελθόντες τραυματίες.
Σήμερα (χθές) πήρε εξιτήριο ο ένας από τους δύο βαρύτερα τραυματισθέντες που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.Παραμένει για νοσηλεία στην Ορθοπαιδική Κλινική μία νεαρή γυναίκα πολυκαταγματίας.  ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣ/ΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ     http://eviathema.blogspot.gr