Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο βιασμός και η κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον

Ο βιασμός και η κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον
Βία κατά των γυναικών. Ένα θέμα ταμπού και για την ελληνική κοινωνία. Ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα.Τα θύματα υπομένουν και πολλές φορές σιωπούν. Φόβος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λειτουργούν ενοχικά.
Οι αριθμοί αποκαρδιωτικοί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 και άνω.Αυτό αριθμητικά μεταφράζεται σε 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, παρουσιάζουμε τις προσωπικές μαρτυρίες δύο γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον (*από καταγγελίες στο κέντρο της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900).
Περίπτωση Α
Παντρεμένη γυναίκα, υπέστη κατ' επανάληψη βιασμό από πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος, φίλο της μητέρας της. Μετά το βιασμό, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.
Το προσωπικό του νοσοκομείο σκόπευε να ειδοποιήσει τις αρχές, αλλά η γυναίκα έφυγε φοβούμενη τις επιπτώσεις.
Δεν μπορεί να μιλήσει στον σύζυγό της, αλλά ούτε και στον περίγυρο της, με μόνη εξαίρεση, ένα φίλο της.Μένει σε μια κλειστή κοινωνία, σε κάποιο χωριό της ελληνικής επαρχίας.
Η γυναίκα αυτή είχε υποστεί βάναυση κακοποίηση στην παιδική της ηλικία από τη δεσποτική μητέρα της.
Περίπτωση Β
Νέα κοπέλα καλεί για να αναφέρει ότι από μικρή δέχεται βία από τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό της.Έχει καταφύγει στο σπίτι φίλης της για να μη γυρίσει σπίτι της. Το τελευταίο περιστατικό συνέβη όταν κάποια μέρα άργησε να γυρίσει σπίτι.Τη χτύπησαν η μητέρα και ο αδελφός της.
Η κοπέλα έχει αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη. Θέλει να ζήσει μία φυσιολογική ζωή όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι της ηλικίας της, αλλά χρειάζεται βοήθεια για να τα καταφέρει.
http://www.newsit.gr/