Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ξάνθη – Μεταναστεύουν μαζικά στο Κατάρ για ένα μεροκάματο


Τον δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν μαζικά οικογένειες ανέργων από τον Νομό Ξάνθης...
αναζητώντας ένα μεροκάματο είτε σε κάποια άλλη πόλη της χώρας είτε στο εξωτερικό, με τον μακρινό Κατάρ να φαντάζει για αρκετούς μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή.

Τα τελευταία χρόνια η ανεργία στην περιοχή έχει χτυπήσει κόκκινο, με τα επίσημα ποσοστά να ξεπερνούν 37% και τα ανεπίσημα να κάνουν λόγο για ποσοστά άνω ακόμη και το 40%!

“Πριν από τις Ευρωεκλογές είχαμε εδώ τον κ. Ρομπόλη που μας είχε ανακοινώσει επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η Ξάνθη τότε είχε επισήμως ανεργία 37,5%, σήμερα με τα ανεπίσημα στοιχεία μιλάμε για ανεργία 42%. Είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στη χώρα” σημειώνει ο κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, εξηγώντας πως στην περιοχή υπάρχει πλήθος εργαζομένων που χτυπήθηκαν από την κρίση με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξοντωθεί οικονομικά και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είτε σε άλλες περιοχές είτε ακόμη και στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

“Έχουμε στο Νομό μια ιδιομορφία των εργαζομένων που χτυπήθηκαν από την κρίση. Δεν υπάρχει οικοδομή, δεν υπάρχει μεροκάματο, οι καπνεργάτες πάνω από 2.000 δούλευαν εποχικά έπαιρναν το ταμείο ανεργίας, η Ζάχαρη απασχολούσε πάνω από 500 εποχικούς όλοι αυτοί βγήκαν στην ανεργία. Την ίδια στιγμή κλείνουν πάρα πολλές επιχειρήσεις. Τη δεκαετία του '90 η Ξάνθη ήταν μια από τις καλύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές και σήμερα χτυπιέται περισσότερο από τους υπόλοιπους Νομούς. Η κατάσταση είναι δραματική” προσθέτει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Μαζικά για το Κατάρ
Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει οικοδόμοι και καπνεργάτες του Νομού, με την ανεργία στους εν λόγω κλάδους να αγγίζει ακόμη και το 90% οι οποίοι μάλιστα οδηγούνται μαζικά στη μετανάστευση. “Έχουμε οικοδόμους που φεύγουν από χωριά 100 και 200 άτομα μαζί και πάνε στο Κατάρ για να δουλέψουν εκεί. Το ίδιο κάνουν και για τη Γερμανία και την Κύπρο. Πριν το σεισμό στην Κεφαλονία ήταν αρκετοί οι οικοδόμοι που έφυγαν από την Ξάνθη και πήγαν εκεί για να εργαστούν. Εδώ δεν υπάρχουν δουλείες σε οικοδομές” υπογραμμίζει ο κ. Μπεμπεκίδης.

“Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει τόσες απεργίες που δεν έχουμε κάνει τα τελευταία 30 χρόνια, όμως η αναλγησία των κυβερνώντων έχει οδηγήσει τον κόσμο στην απογοήτευση” συμπληρώνει.

Πηγή