Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τι θα κάνει με τα θρησκευτικά, τις εικόνες και τις παρελάσεις ο νέος αναπληρωτής Υπ. Παιδείας;


Ριζοσπαστική ή συμβιβαστική πολιτική στο υπουργείο Παιδείας από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη; Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Τάσο Κουράκη και μέχρι πρότινος συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του κ. Κουράκη έχει προκαλέσει στο παρελθόν την έντονη αντίδραση κομμάτων της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς. Και αυτό είναι ένα ερώτημα, καθώς μερικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στην Αυγή ο κ. Κουράκης ζητούσε πέρα από τον χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, την αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών με Θρησκειολογία, την κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής στο σχολείο και την απαγόρευση ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία. Ειδικότερα, ο κ. Κουράκης στο άρθρο του τότε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εγκύκλια εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, πρέπει ν’ απεμπλακεί από τον στόχο της «μετάδοσης των γνήσιων στοιχείων της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης», ενώ το μάθημα των θρησκευτικών, με τον σημερινό του ομολογιακό προσανατολισμό, πρέπει ν’ αντικατασταθεί από μάθημα θρησκειολογίας.

Επιπλέον αποτελεί αναγκαιότητα η απαλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας, ιδιαίτερα δε από κατηχητικές παραεκπαιδευτικές δραστηριότητες που καθιστούν τα σχολεία παραρτήματα ενοριών και υπονομεύουν τη συνύπαρξη παιδιών με διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις. Κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής στο σχολείο, και όπου αλλού τελείται. Απαγόρευση ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία και σε κάθε άλλο δημόσιο κτήριο».

Παράλληλα ο κ. Κουράκης παραμονές της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, το 2013, δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έρθει στην κυβέρνηση θα καταργήσει τις παρελάσεις. Τι θα κάνει με αυτά που πιστεύει ο νέος αναπληρωτής υπουργός για θέματα Παιδείας, Τάσος Κουράκης; Θα εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές απόψεις του που μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ ή θα ασχοληθεί με τα ουσιώδη ζητήματα για την Παιδεία, όπως την Τράπεζα Θεμάτων, το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα ανοιχτά ζητήματα με τις ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών;