Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΠΣΤΕ/ΔΤ: Οριστική Λύση για τα απορρίμματα της Κεντρικής Εύβοιας, έργο επέκτασης ΧΥΤΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οριστική λύση για τα απορρίμματα της Κεντρικής Εύβοιας

Έργο επέκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ,
προϋπολογισμού 7.524.900 ευρώ
Με συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, επιτεύχθηκε η έγκριση της σύμβασης του έργου με τίτλο:  «Επέκταση υφιστάμενου ΧΥΤΑ Κεντρικής  Ευβοίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», προϋπολογισμού 7.524.900,00 €.
Το έργο αφορά στην κατασκευή των νέων λεκανών και των απαιτούμενων έργων υποδομής (έργα στεγάνωσης,  έργα συλλογής και επεξεργασίας στραγγισμάτων, έργα διαχείρισης βιοαερίου, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα σταδιακής αποκατάστασης, κτλ), στο νότιο, όμορο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, τμήμα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλκιδέων.
Τα νέα κύτταρα επέκτασης θα καλύψουν τις ανάγκες διάθεσης των δημοτικών στερεών αποβλήτων των ΟΤΑ της Διαχειριστικής Ενότητας Κεντρικής Εύβοιας για περίπου 5 έτη. Ειδικότερα, οι εξυπηρετούμενες Δημοτικές Ενότητες θα είναι: Χαλκιδέων, Αμαρυνθίων, Ανθηδώνος, Αυλίδος, Διρφύων, Ερέτριας, Ληλαντίων, Νέας Αρτάκης και Μεσσαπίων.
Το εν λόγω έργο κινδύνευε να απενταχθεί, λόγω σοβαρών καθυστερήσεων στη διαδικασία ένταξης. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, αναλαμβάνοντας προσωπικά το ζήτημα και σε άψογη συνεργασία με το Δήμο Χαλκιδέων, προέβη σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΠΠΕΡΡΑ και ενέκρινε την συμβασιοποίησή του έργου.
Το έργο αυτό αναμένεται να δώσει οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Δήμος Χαλκιδέων, στα όρια του οποίο ανήκει ο ΧΥΤΑ, δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωσή του, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.