Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο Βενιζέλος δρομολογεί τη διαδοχή του


Τις διαδικασίες διαδοχής του στην θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκκινεί ουσιαστικά οΕυάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του προς τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Αφού τους ευχαριστεί για τον αγώνα που έδωσαν, επιβεβαιώνει ότι ισχύει απολύτως η δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής και προαναγγέλλει ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε ανοικτά και σε βάθος για όλα». Σημειώνει ωστόσο ότι προέχει αυτή τη στιγμή να αποσαφηνιστεί η πορεία της χώρας, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Δημοκρατικής Παράταξης. ...

Δίνει έτσι το στίγμα ότι οι σχετικές διεργασίες θα εκκινήσουν αφού ολοκληρωθούν οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την διαπραγμάτευση με την τρόικα και η παράταση που θα πάρει για το πρόγραμμα στήριξης.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προσδιορίζουν χρονικά περί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο την εκλογή νέου αρχηγού που θα γίνει - καταστατικά - από την βάση του ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο, το οποίο προανήγγειλε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος από το βράδυ των εκλογών, αναμένεται να ακολουθήσει ώστε να προσδιοριστεί το στίγμα και οι συμμαχίες του ΠΑΣΟΚ υπό την νέα ηγεσία.

Για την θέση του κ. Βενιζέλου αναμένεται να είναι υποψήφιοι η Φώφη Γεννηματά - που πρώτευσε στην Β' Αθηνών - ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ήρθε δεύτερος στην ίδια περιφέρεια, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Οι δύο τελευταίοι εκπροσωπούν την νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος, την Πέμπτη το μεσημέρι έχει συγκαλέσει σε κοινή σύσκεψη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αλλά είναι άγνωστο αν εκεί επιλέξει να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του.

Την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδει ότι προτίθεται να παραιτηθεί τώρα, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις διαδικασίες διαδοχής του.

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου