Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αλλάζουν όλα στην αγορά εργασίας – Οι 15 εξαγγελίες Σκουρλέτη στη Βουλή (βίντεο)


ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ως βασικό στόχο να μπει άμεσα τέλος στις πολιτικές λιτότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων που οδηγεί σε εργασιακή ζούγκλα, έθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, προχωρώντας σε 15 εξαγγελίες.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

Εργασιακά δικαιώματα:

-Αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Επαναφορά εξάμηνης διάρκειας της μετενέργειας (από τρίμηνη)

-Επαναφορά των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)

-Φραγμός στις ομαδικές απολύσεις ώστε η απόλυση να αποτελεί την έσχατη και όχι την εύκολη λύση είτε για λόγους οικονομικούς είτε που αφορούν το πρόσωπο

-Μείωση του χρόνου δοκιμαστικής περιόδου που συνεπάγεται αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης

-Δραστική μείωση της επιτρεπόμενης διάρκειας αλλά και των μορφών του φαινομένου της προσωρινής απασχόλησης καθώς και καταπολέμηση του φαινομένου της ψευτοαπασχόλησης που υποκρύπτει σχέση μισθωτής εργασίας

-Διασφάλιση πενθήμερης εργασίας και επαναφορά Κυριακάτικης αργίας

-Δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού και της ενοικίασης εργαζομένων

-Δραστικός περιορισμός των εργολαβιών και των υπεργολαβιών στο Δημόσιο τομέα

-Περιορισμός όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως, ιδίως, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία. «Θα καταπολεμήσουμε με ριζικό τρόπο την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και ιδίως όλες οι μορφές της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι θα εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο μαζί με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές Ενώσεις και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για την πάταξη της μαύρης εργασίας, ενώ θα αναβαθμίσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Κατώτατος μισθός

-Κατάργηση των παράνομων μνημονιακών νόμων που μείωσαν τους μισθούς σε 586 και 510,9 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και πάγωσαν τις τριετίες με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ: «Η παραγωγικότητα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 20% και οι μισθοί μόλις κατά 1%», είπε χαρακτηριστικά.

Συνδικαλιστικές ελευθερίες

-Διάλογος με τα συνδικάτα για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου στην κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησής του

-Κατάργηση του ρόλου των Ενώσεων Προσώπων ως εργαλείου διάρρηξης της προστατευτικής λειτουργίας των συλλογικών συμβάσεων και της ραγδαίας μείωσης των αποδοχών. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων σε μια επιχείρηση σήμερα μπορούν να συνάψουν συλλογική σύμβαση ακόμη κι αν δεν υπάρχει σωματείο.

-Κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση των απεργών

Για τους εργαζόμενους-μετανάστες

-Μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ ώστε να επανέλθουν σε καθεστώς σε νόμιμο καθεστώς διαμονής και εργασίας οι νόμιμα εγκατεστημένοι μετανάστες οι οποίοι απώλεσαν τις άδειες διαμονής λόγω της κρίσης και κυρίως λόγω του δύσκαμπτου και αντεργατικού πλαισίου ανανέωσης των αδειών διαμονής

Τέλος, είπε ότι θα γίνει ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό.