Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Έτοιμο και το 2ο κύτταρο του ΧΥΤΑ Θήβας!

Ανάσα ζωής για 10 περίπου χρόνια…

Στα 197.702.980 κιλά τα απορρίμματα μέσα σε 6 χρόνια…

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο της ΜΕΑ…

Ολοκληρώθηκε η επέκταση του ΧΥΤΑ Θήβας με την κατασκευή του 2ου κυττάρου συνολικής χωρητικότητας 305.000 κυβικών μέτρων, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Βοιωτίας», με την μέθοδο της αναερόβιας – αερόβιας ζύμωσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και compost…

Με την κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ θα γίνεται εκτροπή των οργανικών απορριμμάτων, περεταίρω ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και μείωση των προς υγειονομική ταφή απορριμμάτων, επιτυγχάνοντας πλήρως τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΚ/98/2008 και ο Ν. 4042/2012, ενώ θα παραταθεί για πολλές δεκαετίες η διάρκεια ζωής του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

Να σημειωθεί, ότι για την εκτροπή των οργανικών απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη ενός επιπλέον ρεύματος στην πηγή, με την προσθήκη καφέ κάδου δίπλα στους υπάρχοντες, μπλε για τα ανακυκλώσιμα και πράσινου για το υπόλειμμα.

Οι Δήμοι στα πλαίσια αναθεώρησης του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) έχουν την δυνατότητα να εκπονήσουν τα δικά τους Τοπικά Σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, με την ανάπτυξη επιπλέον κάδων στην πηγή για ανάκτηση υλικών, όπως χαρτί, μέταλλο κ.α, την δημιουργία πράσινων σημείων καθώς και συναφών δράσεων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Για την ολοκλήρωση και υποστήριξη του σχεδιασμού των Δήμων ανατέθηκε μελέτη, η οποία θα περιγράψει τις ανάγκες, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τα μέσα αλλά και τις συνέργειες των Δήμων με τον Φο.Δ.Σ.Α, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι οικονομίες κλίμακας και το βέλτιστο περιβαλλοντικά αποτέλεσμα.

Η μελέτη, η οποία θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Δήμων, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, προκειμένου να εφαρμοστεί με την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ.

Επιπλέον ο Φο.Δ.Σ.Α προχωρά στην δημιουργία συστήματος διαχείρισης αδρανών υλικών (υλικά εκσκαφών, κατασκευών & κατεδαφίσεων), σε έκταση του ΧΥΤΑ για να διαχειριστεί και αυτήν την κατηγορία αποβλήτων.

Στο μεταξύ, ο ΧΥΤΑ Θήβας, σε διάστημα 6 περίπου χρόνων έχει υποδεχθεί 197.702.980 κιλά απορριμμάτων, από τα οποία 191.625.910 κιλά προέρχονται από τους Δήμους της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Θήβας, 5.808.480 κιλά της 1ηςΔιαχειριστικής Ενότητας Λιβαδειάς και 268.590 κιλά υπόλειμμα ανακύκλωσης νήσων…

Να σημειωθεί πως η πληρότητα του 1ου κυττάρου, μέσα στο διάστημα των 6 ετών που λειτουργεί, είναι στο 72,50%, ενώ η υπολειπόμενη συνολική διάρκεια όλου του ΧΥΤΑ, δηλαδή του 1ου και του 2ου κυττάρου που ολοκληρώθηκε είναι 10 περίπου χρόνια, υπολογισμός, που έγινε με βάση τα στοιχεία του 2014   http://www.viotiki-ora.gr/