Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Α. Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στο καθεστώς ρουσφετιού και διαπλοκής


Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι υπουργοί παρουσίασε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρας, στην πρώτη...
συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι δεν περισσεύει χρόνος, καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και η σύγκρουση με τα κατεστημένα δεκαετιών είναι οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
"Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του κύρους της χώρας, της αξιοπρέπειας και του αισθήματος δικαίου του λαού. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού.

Η ευθύνη είναι βαριά, θα προχωρήσουμε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει διαφορετικό ύφος και ήθος στην εξουσία: "Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα.
Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς ρουσφετιού και διαπλοκής, να γίνει παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος πελάτη που εξυπηρετούσε κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος.

Η εξουσία δεν μας ανήκει, αλλά ανήκει σε εκείνους που μας την ανέθεσαν", υπογράμμισε και σημείωσε ότι δεν θα επιδείξει ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας για να προσθέσει ότι ο λαός αναμένει και απαιτεί από την κυβέρνηση σεβασμό σε κάθε ενέργεια και πράξη, και προάσπιση της αξιοπρέπειάς του.

Στο πλαίσιο αυτό, είιπε ο πρωθυπουργός, εντάσσεται και το μικρό κυβερνητικό σχήμα, με μόνο 10 υπουργεία, το οποίο όπως είπε δεν ήταν απόφαση συμβολικού χαρακτήρα αλλά η έναρξη της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση από το υψηλότερο επίπεδο.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης έθεσε ως προτεραιότητες:

Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λέγοντας: "Παραλαμβάνουμε μια χώρα που είναι τελευταία στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης".
Τη στήριξη της οικονομίας για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει
Την έναρξη νέας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας σε αναζήτησή μιας βιώσιμης λύσης. Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος για διαπραγμάτευση με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ρεαλιστικές προτάσεις στο ζήτημα του χρέους.
Την απόρριψη της ρήξης με τους εταίρους αλλά και της πολιτικής της υποτέλειας.
Την ριζική μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης

Μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον ο Αλέξης Τσίπρας είπε: "Το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της" και σημείωσε ότι στην κυβέρνηση είναι ανοιχτοί και καλόπιστα θα συζητήσουν με όλους.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνισε ότι "Σήμερα είναι η πρώτη μέρα στο υπουργείο, υπάρχει όμως πένθος για τους άντρες της αεροπορίας που σκοτώθηκαν
στο καθήκον. Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής", είπε και συμπλήρωσε: "Σήμερα ξεκινά καινούρια μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες".


Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλ.Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους 13 υπουργούς.

vimaonline.gr