Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το ανθρακούχο νερό στο μικροσκόπιο

Αρκετοί είναι οι μύθοι περιβάλλουν το ανθρακούχο νερό. Έχει κατά καιρούς ακουστεί ότι στερεί από τα οστά μας πολύτιμο ασβέστιο και ότι καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Το ανθρακούχο νερό είναι ανθυγιεινό τελικά; Οι ειδικοί απαντούν.

Κάθε εβδομάδα, ένα πάνελ ειδικών απαντά στις διατροφικές απορίες των αναγνωστών του ΤΙΜΕ. Το ανθρακούχο νερό ήταν το κεντρικό θέμα της προηγούμενης εβδομάδας.

Πέντε στους πέντε ειδικούς δίνουν το «πράσινο φως» στο ανθρακούχο νερό, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που κάτι που απολαμβάνουμε δεν είναι ανθυγιεινό!


Αρχικά, το ανθρακούχο νερό είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για τα αναψυκτικά, καθώς δεν μας φορτώνει με ζάχαρη και περιττές θερμίδες.

Επίσης, η συσχέτιση του ανθρακούχου νερού με τα αδύναμα οστά είναι εντελώς αβάσιμη. Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2006, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα συνδέεται με τη μειωμένη οστική πυκνότητα του γοφού στις γυναίκες, δεν εντοπίστηκε όμως αντίστοιχη συσχέτιση με άλλα ανθρακούχα, όπως το ανθρακούχο νερό. Μία ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Society for Clinical Nutrition επιβεβαίωσε ότι η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα (ανθράκωση) δεν συσχετίζεται με την απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά.

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Oral Rehabilitation, το ανθρακούχο νερό δεν φθείρει το σμάλτο των δοντιών, καθώς για να παρατηρηθεί εκτενής φθορά πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες του ποτού.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ανθρακούχο νερό υπολογίζεται στις ημερήσιες ποσότητες υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε, μαζί με το νερό, τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι κ.λπ. Επίσης, το ανθρακικό μάς φουσκώνει κι έτσι μας βοηθά να καταναλώσουμε λιγότερες ποσότητες φαγητού.

Onmed.gr