Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κορκίδης: Ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί αλλά ελπίζει


Ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί, ευελπιστεί όμως σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων του έκτακτου Eurogroup καθώς και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρόγραμμα της χώρας, ώστε να κλείσει άμεσα και αμοιβαία μια συμφωνία εντός Ευρωζώνης, χωρίς συνέπειες για τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι ακόμα και εάν δεν ανακοινωθεί η πολυπόθητη συμφωνία, το επόμενο διήμερο, πρέπει οπωσδήποτε να μπουν οι βάσεις για να «κλειδώσει» η επέκταση του 70% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η συμφωνία-«γέφυρα» μέχρι το επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου 2015.
Δύο πράγματα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εκτιμηθούν αναλόγως. Πρώτον, η συνταγή του μνημονίου δεν ήταν απλά λάθος, αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή από την άποψη των στοιχείων στην ιστορία των παρεμβάσεων του ΔΝΤ. Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα πράγματι πάει για την αποπληρωμή γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, οι οποίες είναι υπέρ-εκτεθειμένες, λόγω κατοχής αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ελληνικών ομολόγων.

Η θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι απαιτείται και από τις δύο πλευρές κάποιου είδους υπαναχώρηση, ώστε να αποφευχθεί μια μοιραία σύγκρουση «ακόμη και αν ορισμένοι Ευρωπαίοι έχουν μπερδέψει τον αγώνα της χώρας μας για επιβίωση, με την εντύπωσή τους ότι αντιπροσωπεύουν μια αυτοκρατορία» συνεχίζει ο ίδιος και υπογραμμίζει ότι η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκπροσωπούν μία ένωση 28 δημοκρατικών ανεξάρτητων χωρών.

«Αν πράγματι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών της ΕΕ θεωρούν ότι μπορούν να υπαγορεύουν και να εφαρμόζουν αποικιακούς όρους, τότε ολόκληρη η Ευρώπη κινδυνεύει να εκπροσωπείται από ανθρώπους ακραίων πολιτικών θέσεων, σε χρόνο μηδέν» είπε ο κ. Κορκίδης.