Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το ΣΔΟΕ επιστρέφει στους δρόμους. Εντατικοί έλεγχοι σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες


Ευρεία σύσκεψη για να εφαρμοστεί σχέδιο άμεσης δράσης με στόχο την αναστροφή της αρνητικής τάσης στα φορολογικά έσοδα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Καραγιώργη Σερβίας, με τους Διευθυντές των ελεγκτικών μονάδων, απ' όπου εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα και σε επικοινωνιακό και σε ταμειακό επίπεδο.

Ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο ΣΔΟΕ, όπου οι Διευθυντές του Σώματος ενημέρωσαν την αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη για τις δράσεις και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στα...ευαίσθητα θέματα (φάκελοι μεγάλης φοροδιαφυγής), ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, όπου θα τεθούν στο τραπέζι οργανωτικά θέματα.

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στην επιστροφή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι ατόνησαν την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μείωση στα έσοδα του ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι (και) το ΣΔΟΕ θα μπορεί ξανά να βγάζει συνεργεία ελέγχου, με στόχο τα σημεία εκείνα όπου η παραβατικότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα (π.χ. εστίαση), αλλά και να οργανώνει ελεγκτικές δράσεις εκεί όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής (π.χ. «μαύρα» συμβόλαια ενοικίασης πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών).

Απαραίτητη κρίνεται πλέον η ανασύνταξη των ελεγκτικών δυνάμεων, καθώς και τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Εκτός από την υστέρηση στους φόρους των καυσίμων (τουλάχιστον 300 εκατ. Ευρώ) που δημιουργεί η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και έχει ως συνέπεια τη μείωση των εγχώριων λιανικών τιμών, εξακολουθεί να παρατηρείται υστέρηση και στις εισπράξεις από τους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (κυρίως εισπράξεις από παλαιότερες ρυθμίσεις), με αποτέλεσμα τον πρώτο μήνα του 2015 να υπάρχει μείωση εσόδων έως και 500 εκατ. ευρώ.  http://www.kontranews.gr/