Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Ξεχάστε Μνημόνιο και τρόικα - Δεν αισθάνθηκα μόνος μου στην Σύνοδο Κορυφής - Η λύση είναι κοντά



Όλες οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες
- Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικο προγράμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας
- Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει υπόσταση, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
- Τι απάντησε στον Ραχόι, ο οποίος έφερε αντιδράσεις για τις ελληνικές θέσεις

Με ένα πλατύ χαμόγελο και συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον υπουργό Επικρατείας, Τάσο Παππά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα προκειμένου να παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά από Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας φανερά ευδιάθετος και ίσως ο λιγότερο εξαντλημένος από τους ;Eλληνες πρωθυπουργούς, αφού η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν και από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια απάντησε σε πολλές ερωτήσεις και έδειξε ικανοποιημένος από όσα έγιναν μέσα στην αίθουσα όσον αφορά την Ελλάδα....
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν, τουλάχιστον με την μορφή που έχουν σήμερα, και είπε ότι ελπίζει μέχρι την Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λυση.

Εκτίμησε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα και ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικο προγράμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων.

Είπε επίσης ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάννο Ραχόι ο οποίος ήταν προφανώς ο μοναδικός ηγέτης που μίλησε με άσχημο τόνο για την Ελλάδα.

Συζητήσαμε για πρόγραμμα-γέφυρα

Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup.
Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις διεκδικεί, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Συζητήσαμε με τους εταίρους ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο και την τρόικα, ξεκαθάρισε ότι ξεχάστε τα. Δεν υπάρχει ούτε το μνημόνιο, ούτε η τρόικα, είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος καθώς ήταν πολλοί αυτοί που είπαν ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει υπόσταση», είπε ο πρωθυπουργός.

Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης

Το πρόγραμμα που είχαμε επέφερε σημαντικές ζημιές στον ανθρώπινο ιστό. Δημιούργησε χρέος απο 120% στο 180%, ένα χρέος μη βιώσιμο. Τους εξήγησα ότι έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο που δεν διαταράσσει κανόνες για δημοσιονομική ισορροπία. Δεν έχουμε πρόθεση να διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Ζήτησα την εμπιστοσύνη τους.

Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Δείξαμε ότι η ΕΕ είναι πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών. Νομίζω ότι θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις. Αποδείχτηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης και μάλιστα για να επιβεβαιώσει εμμονές. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω τέτοιων σκοπιμοτήτων, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Βασικός προσανατολισμός να δημιουργήσουμε αποτελεσματικό κράτος για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Δικαίου και να εξοικονομήσουμε πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για να μην έχουμε πολίτες χωρίς ένα πιάτο φαϊ, χωρίς ρεύμα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται

Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε ότι είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup.

Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις διεκδικεί, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.

Συζητήσαμε με τους εταίρους ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ξεχάστε μνημόνιο και τρόικα

Αναφερόμενος στο μνημόνιο και την τρόικα, ξεκαθάρισε ότι ξεχάστε τα. Δεν υπάρχει ούτε το μνημόνιο, ούτε η τρόικα, είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος καθώς ήταν πολλοί αυτοί που είπαν ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει υπόσταση», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα

Στο ερώτημα αν τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο και αν υπήρχαν αντιδράσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “φυσικά και τοποθετήθηκα σε όλες τις φάσεις της συζήτησης. Ιδιαίτερα στο θεμα της Ελλάδας ητάν αναμενόμενο. Το βασικό θέμα αφορούσε τις προτάσεις μας

Πώς θα βγούμε απο την κρίση. Είχα την ευκαιρία σε κλίμα εποικοδομητικό να εξηγήσω στους εταίρους μας οτι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος στην δημόσια διοίκηση αλλα και να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες των τελευταίων χρόνων γιατι δεν υπήρχε η βούληση.

Εξήγησα στους εταίρους οτι η Ελλάδα έκανε τα τελευταία χρόνια ένα προγράμμα τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Νομίζω οτι η συζήτηση εγινε σε θεμα κατανόησης αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την Δευτερα

Η απάντηση στον Ραχόι

Στο ερωτημα αν μετά τη σημερινή συζήτηση ειναι πιο αισιόδοξος ο Έλληνας πρωθυποργός ανέφερε ότι “Νομίζω ότι σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε ολη την απόφαση αλλα σιγουρα καλύψαμε ενα σημαντικο μέρος. Η ΕΕ ειναι ενα πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών. Στο τελος κυριαρχεί η συναίνεση για να βρεθούν λύσεις προς όφελος όλων των πλευρών. Θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις όπως αποδείχθηκε. Κανεις δεν θελει να δημιουργήσει συνθηεκς ρήξης για να επιβεβαιώσει εμμονές η για να εξυπηρέτηση μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που φέρεται να έφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι στις ελληνικές θέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: Ήταν ανήσυχος στα θέματα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι κάνει λάθος. Δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ.

Και σημείωσε ότι θα ήθελε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό πρωθυπουργό τις θέσεις του.

Αναφερόμενος, τέλος στο θέμα των Σκοπίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η διάθεσή μας είναι να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Τις όποιες διαφορές να τις λύνουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Το ίδιο θα κάνουμε και με τους γείτονες στην ΠΓΔΜ που πιστεύουμε ότι έχουμε διαφορές που πρέπει να λυθούν. Αυτή είναι μια πάγια θέση μας και δεν θα την αλλάξουμε.  newsit