Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Συνεδρίασε o Περιφερειακός Σύνδεσμος Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας

Συνεδρίασε στις 29 Ιανουαρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α και επικύρωσε την διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία
σε συνέχεια των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, για την μετατροπή της νομικής μορφής του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α από Σύνδεσμο σε Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α.
Είχε προηγηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2015 συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, για τον ίδιο λόγο.
Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για το θέμα της μετατροπής της νομικής μορφής του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α έχουν ως εξής :
Από τα 25 Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασαν τα 23.
- 17 Δήμοι ψήφισαν υπέρ της μετατροπής, ποσοστό 72,50 %
- 6 Δήμοι ψήφισαν κατά της μετατροπής, ποσοστό 21,32 %
- 2 Δήμοι δεν έλαβαν απόφαση, ποσοστό 6,18 %....
Το συνολικό ποσοστό των θετικών αποφάσεων ανέρχεται σε 70,13% και προέρχεται από 16 Δήμους, αφού ένας Δήμος ψήφισε μεν θετικά αλλά η απόφασή του δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως προβλέπει ο νόμος.
Σημειώνεται ότι η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος 4071/2012 για την μετατροπή της νομικής μορφής του ΦοΔΣΑ είναι η συγκέντρωση αποφάσεων των Δήμων που παράγουν ποσοστό άνω του 60% των παραγόμενων ποσοτήτων της Περιφέρειας, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α).
Το αμέσως επόμενο στάδιο, μετά την μετατροπή της νομικής μορφής, είναι η οριστικοποίηση του καταστατικού, η εκλογή οργάνων και η οργάνωση του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α ενόψει των συγχωνεύσεων σε αυτόν των 11 υφιστάμενων Φο.Δ.Σ.Α της Περιφέρειας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Στην συνεδρίαση τέθηκε επίσης το ζήτημα του σχεδιασμού της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, παράλληλα με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕ.Σ.Δ.Α), η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί καθώς και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, τα οποία προέκρινε και εισηγήθηκε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή, προς όλους τους Δήμους.
Η σύνταξη των Τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από τον κάθε Δήμο αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την μείωση του όγκου των, μέσα από την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα, που απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι αυτό της επιβολής των προστίμων προς τους Δήμους που διαθέτουν ή δεν έχουν ολοκληρώσει τις αποκαταστάσεις των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων στη διαχείριση όλων των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας από το Φο.Δ.Σ.Α και της ένταξης των απαιτούμενων έργων με δημόσια χρηματοδότηση, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, σε όφελος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
Για την προώθηση των θεμάτων θα επιδιωχθεί συνάντηση του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α με τα συναρμόδια Υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.