Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Νέοι κανόνες σήμανσης κρεάτων τέθηκαν σε ισχύ από 1η Απριλίου


Περισσότερες πληροφορίες έχουν στη διάθεσή τους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από την 1η Απριλίου 2015 σχετικά με την προέλευση, την εκτροφή, την σφαγή και την τυποποίηση του χοιρινού, αιγοπρόβειου κρέατος και πουλερικών και συγκεκριμένα των νωπών, διατηρημένων με απλή ψύξη ή κατεψυγμένων κρεάτων.

Πρόκειται για το νέο σύστημα σήμανσης κρεάτων που διακινούνται εντός της Ε.Ε. και στηρίχτηκε σε πρόταση της Κομισιόν. Με τους νέους κανόνες θα υπάρχει αναλυτική καταγραφή σε ετικέτα της προέλευσης του κρέατος (καταγωγή) αλλά όχι μόνο του τόπου γέννησης του αλλά και του τόπου εκτροφής και σφαγής του.

Η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του κρέατος, όπως επισημαίνεται σε μελέτη που δημοσίευσε η Κομισιόν, θα αυξήσει ελαφρώς το κόστος της επεξεργασίας κρέατος, την κοπή δηλαδή και την τυποποίησή του. Επίσης ενδέχεται να μειωθούν οι εισαγωγές και συγκεκριμένα για την Ελλάδα προβλέπεται μείωση των εισαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος κατά 2,5% από τη στιγμή που εφαρμοστεί το μέτρο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης ενημέρωσης των καταναλωτών και του πρόσθετου κόστους για τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις εθνικές αρχές, που, τελικά, έχει αντίκτυπο στην τελική τιμή του προϊόντος.

Ταυτόχρονα, με την υποχρεωτική παροχή πληροφοριών σχετικά με τον τόπο γέννησης του ζώου θα απαιτηθεί η δημιουργία νέων συστημάτων ιχνηλασιμότητας στο επίπεδο της γεωργικής εκμετάλλευσης, με τις αντίστοιχες προκύπτουσες δαπάνες, ενώ η επισήμανση με αναγραφή του τόπου σφαγής μπορεί να γίνει με προσιτό κόστος και να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.

Όσον αφορά το γεωγραφικό επίπεδο, έχει τεκμηριωθεί ότι η αναγραφή του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας αποτελεί τη σημαντικότερη πληροφορία για τους καταναλωτές. Να σημειωθεί τέλος ότι αντίστοιχοι κανόνες ισχύουν ήδη από το 2011 για το βόειο κρέας.

Πηγή : meatplace.gr