Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τα νέα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι θα προβλέπει νέο νομοσχέδιο


Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης προχωρά σε μικρό «ψαλίδισμα» των ανώτατων ορίων που είχε θέσει στο πρώτο κείμενο ως προϋπόθεση υπαγωγής των οφειλετών στις προστατευτικές διατάξεις.

Το θέμα έχει ήδη μπει στο συνολικό πακέτο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και ως «κόκκινη» γραμμή θεωρείται η κατάθεση νομοσχεδίου που δεν θα επιτρέπει να βγαίνει στο… σφυρί η βασική στέγη των οφειλετών προς τις τράπεζες. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, το εύρος των ορίων θα κυμανθεί ανάμεσα στον «νόμο Χατζηδάκη» που είχε εφαρμογή για όλο το 2014 και στο πρώτο «σχέδιο Σταθάκη».

Ο νόμος καθόριζε χαμηλότερα όρια συγκριτικά με το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Έθνος» ότι «σκοπός μας είναι να καλύψουμε το 90% των δανειοληπτών με πρώτη κατοικία, όταν ο νόμος Χατζηδάκη προστάτευε το 85% και το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης το 95%».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν επίσης το νέο νομοσχέδιο να απαγορεύει τους πλειστηριασμούς μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, αντί της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας που ήταν η 31ηΔεκεμβρίου του 2015.

Αναλυτικότερα, ολόκληρο το ρεπορτάζ του «Έθνους»: