Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ενημέρωση στη Θήβα από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 - 2019 της Περιφέρειας και για το ΕΣΠΑ 2014 - 2020



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση στη Θήβα από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 - 2019 της Περιφέρειας και για το ΕΣΠΑ 2014 - 2020




Ενημέρωση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη χρονική περίοδο 2014 - 2019 και το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και στελέχη της Περιφέρειας στη Θήβα, την Τετάρτη 13 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, παρουσία  του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου, του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου, των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δ.Σ. Θηβαίων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και δημοτών.

Τον κ. Περιφερειάρχη συνόδεψαν  η  Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Μπακομήτρος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και στελέχη της Περιφέρειας.

Ο κ. Δήμαρχος  στην ομιλία  καλωσόρισε στην πόλη της Θήβας τον κ. Περιφερειάρχη και στη συνέχεια πραγματοποίησε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν το Δήμο Θηβαίων και την ανάπτυξη της περιοχής. Συγκεκριμένα μίλησε για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που ολοκληρώθηκαν, για συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, για έργα του Δήμου για τα οποία αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης, για τα προβλήματα υποδομών και άλλα γενικότερα προβλήματα για τα οποία ζήτησε τη βοήθεια της περιφέρειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Προβλήματα όπως η Ανατολική Παράκαμψη, η Οδός Μακαρίου, η βελτίωση των εισόδων - κόμβων  της πόλης, η άρδευση από την Υλίκη, ο καταυλισμός των ΡΟΜΑ, οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες, για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας, για τα διόδια κα. Ανέφερε επίσης στον κ. Περιφερειάρχη ζητήματα που απασχολούν τη ΔΕΥΑΘ. Κλείνοντας παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου σε θέματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, πολιτισμού, τουρισμού και περιβάλλοντος.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Περιφερειάρχης, δήλωσε γνώστης των θεμάτων που απασχολούν το Δήμο Θηβαίων και έκανε λόγω για  αγαστή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει, και υπάρχει,  ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του τόπου. Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας επεσήμανε ότι τα χρήματα που λαμβάνουν από την κρατική χρηματοδότηση είναι μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες της. Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να λάβει περισσότερα. Όπως είπε, το ποσό που πέρσι έλαβε η Περιφέρεια ανήλθε στα 35 εκατομμύρια και  αυτό διεκδικεί και φέτος, όχι σαν ειδική μεταχείριση αλλά στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 τόνισε πως οι πόροι που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχονται στο ποσό των 190 εκατ. ευρώ. Όμως η Περιφέρεια διεκδικεί από το Ταμείο Συνοχής για Στερεά και Υγρά απόβλητα το ποσό των 92  εκατ. ευρώ και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 220 εκατ.  ευρώ προκειμένου να γίνουν ουσιαστικά έργα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.


Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αναλυτικές παρουσιάσεις από τα στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας καθώς και το ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.