Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βοιωτικός Τύπος και Δημοσιογραφία



«Βοιωτικός Τύπος και Δημοσιογραφία» είναι ο τίτλος του βιβλίου του συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Κωσταγιάννη που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς στις αίθουσες του (Στέγη Σ. Σταθά) παρουσία πλήθος κόσμου.
Πρόκειται για ένα βιβλίο σταθμό όχι μόνο για τη Βοιωτική δημοσιογραφία, αλλά και για την πανελλήνια, αφού στις σελίδες του, παράλληλα με την ιστορία του Βοιωτικού Τύπου από την πρώτη εφημερίδα μέχρι σήμερα, ξεδιπλώνεται και η ιστορία και η εξέλιξη του Τύπου στη χώρα μας από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.
Καρπός πολύχρονης έρευνας το έργο κινείται στους βασικούς άξονες της Λιβαδειάς – Θήβας και αναπτύσσεται και στις περιφερειακές πόλεις και χωριά, αρχίζοντας με τη «Βοιωτία» της Θήβας του 1874 και τους «Θεσμούς» της Λιβαδειάς του 1877. Παράλληλα με τις εφημερίδες παρουσιάζονται και τα τυπογραφεία της περιοχής μας και οι άνθρωποι που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τον τύπο από ποικίλες θέσεις. Και βέβαια, επειδή ο Τύπος είναι ο καθρέπτης της εποχής του, αντανακλά μέσα από τα έντυπά του και η ζωντανή ιστορία της εποχής, πολύτιμη γιατί δείχνει τον τρόπο που τη βίωναν και τη βιώνουν καθημερινά οι δημιουργοί και οι αποδέκτες των εξελίξεων.