Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΓΙΑ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΚΑΙ «ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»



Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας κ. Βαγγέλης Μπασιάκος μιλώντας στη Βουδαπέστη, στην αρμόδια Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, της οποίας είναι μέλος, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Συζητώντας για την κλιματική αλλαγή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσπαθούμε να συνδυάσουμε τη στρατηγική και τις δράσεις μας για βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία με παρεμβάσεις που οδηγούν στην κλιματική ασφάλεια και τελικά στη Διεθνή Ασφάλεια. Όπως συμβαίνει με την περίπτωση της αποτροπής των απειλών από την παράνομη μετανάστευση , ως αποτέλεσμα των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, καθώς και τον διεθνή ανταγωνισμό για την εξασφάλιση πόρων.
Η νέα σχετική συμφωνία στα πλαίσια του ΟΗΕ, που αναμένεται να υιοθετηθεί στο Παρίσι το Δεκέμβριο φέτος και να τεθεί σε ισχύ από το 2020 , συσχετίζει τις δράσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με συγκεκριμένους σημαντικούς στόχους, όπως η μείωση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2οC ως τα μέσα του αιώνα.
Οι εξειδικευμένες δράσεις κάθε πλευράς της συμφωνίας αφορούν στο δικαίωμα και την υποχρέωση της να προωθήσει πολιτικές και μέτρα για την προστασία του κλιματικού συστήματος από αντιπεριβαλλοντικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και παράγοντες. Και μάλιστα δράσεις ενταγμένες σε εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα.
Η χώρα μας προσπαθεί παρά την οικονομική κρίση και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμβάλει θετικά στην παγκόσμια σοβαρή αυτή αναγκαία προσπάθεια, για το παρόν και τις επόμενες γενιές.»

Εξ άλλου μιλώντας σε άλλη επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο κ. Μπασιάκος αναφέρθηκε, τόσο στην παράνομη χρηματοδότηση και ενίσχυση της τρομοκρατίας, όσο και στις διεθνείς ενέργειες και συνεργασίες για την καταπολέμηση της.

Ειδικότερη μνεία έκανε στις επίμονες προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Μάιο πέρυσι, με την ενίσχυση των κοινών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, καθώς και του Παγκόσμιου Αντιτρομοκρατικού Forum, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολιτική αστάθεια.