Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! Παύουν οι ποινικές διώξεις και το πογκρόμ των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ!



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΑΕΕ ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : «ΠΑΥΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ- ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ- ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ! ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΟΣΕΩΝ»

Της Μαρίτας Πάλλη

Η πρώτη συνάντηση του νέου Προέδρου του ΟΑΕΕ με το ΔΣ και τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών την Τρίτη 5 Μαίου 2015, που μόνο σε εθιμοτυπική δεν εξελίχθηκε, διήρκησε άνω των δύο ωρών, με τον κ.Τάσο Πετρόπουλο, να γίνεται αποδέκτης της αγωνίας των εκπροσώπων της άλλοτε εύρωστης ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της αγανάκτησής τους για τα επίχειρα του μνημονιακού – Τροϊκανού «Αρμαγεδδώνα» στους Ελεύθερους Επαγγελματίες Επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τα μέλη του ΕΕΑ και αν και με θητεία μόλις ολίγων ημερών, ο γνωστός εργατολόγος, ειδικός στα ασφαλιστικά θέματα, είχε να παρουσιάσει νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες νοικοκυρέματος του Οργανισμού αλλά και ανακούφισης των, ως σήμερα διωκόμενων και ποινικά, ασφαλισμένων. Όπως περιέγραψε, αρχής γενομένης από την απ-αγκύλωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ και την ηλεκτρονική αποδοχή της υποβολής αιτήσεων ρύθμισης στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Ζήτησε την συνεργασία με όλα τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας, ενώ δεν έπαυε να καταγράφει ο ίδιος τα ζητήματα που έθεταν, και ήταν άνω των 50, οι εκπρόσωποι διαφόρων επαγγελματικών φορέων, τα οποία δεσμεύτηκε να μελετήσει και να επανέλθει.

«TEΛΟΣ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ- ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ – ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΟΥ»

Όπως είπε ο κ.Πετρόπουλος κανείς από τους ασφαλισμένους δεν χρειάζεται να προσέρχεται στα δικαστήρια , καθώς ο ίδιος σε συνεργασία με τον Υπ. Δικαιοσύνης κ.Νίκο Παρασκευόπουλο έχει ζητήσει και έχει εκδοθεί και από την Εισαγγελία σχετική εγκύκλιος, ώστε να διαγράφονται από τα πινάκια δικογραφίες που αφορούν σε ποινικές διώξεις ασφαλισμένων οφειλετών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται και με τον χρόνο αναμονής.
Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι θα εισάγει Νομοθετική Ρύθμιση στο κυβερνητικό έργο ώστε να μην υπάρχουν προσημειώσεις και προσαυξήσεις φόρων σ όσους εκ των ασφαλισμένων καθυστερούν στην καταβολή οφειλών, ενώ σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη προωθείται το «ακατάσχετο» των λογαριασμών εκείνων, στους οποίους μέσω Τραπεζών αποπληρώνονται οι δόσεις υπέρ του ΟΑΕΕ. Με ειδική δε νομοθετική ρύθμιση δεσμεύεται και το ακατάσχετο των Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έναντι εφορίας και τραπεζών. Υπογράμμισε δε ότι «ο ΟΑΕΕ δεν πρόκειται να ζητήσει κατασχέσεις και ούτε απευθύνεται στο ΚΕΑΟ για κατασχέσεις!»

-Τ. Πετρόπουλος: « ΕΧΩ ΦΡΙΞΕΙ Ι» – Ασφαλισμένοι: «ΚΑΝΤΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ!»
Μόλις 15 ημερών, ως Πρόεδρος του ΟΑΕΕ, ο κ.Πετρόπουλος εξήγησε πως έχει αποδυθεί σε αγώνα ταχύτητας μετ’εμποδίων, σε μια προσπάθεια άμεσης και πλήρους καταγραφής και καταπολέμησης των χρόνιων δυσλειτουργιών στον τομέα της εξοικονόμησης χρημάτων και είσπραξης οφειλών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που γιγαντώθηκαν λόγω δυστοκίας αλλά της αδράνειας της προηγούμενης Διοίκησης, οι μομφές για την οποία, ωστόσο, από πλευράς ασφαλισμένων – εξαιτίας του Νόμου 4255/2014 που την απαλλάσσει από ευθύνες- εξοργίζουν τους επαγγελματίες, οι οποίοι ζήτησαν χθες από τη νέα Διοίκηση, τη διενέργεια Λογιστικού Ελέγχου των αποθεματικών του ΟΑΕΕ από τότε που ιδρύθηκε ως τώρα).

Στόχος της νέας Διοίκησης, όπως είπε ο κ.Πετρόπουλος, είναι να ξεπεραστούν το ταχύτερο, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, (πχ. τομέα μηχανογράφησης) ώστε να καταπολεμηθούν όχι μόνο οι δυσλειτουργίες αλλά και η εισφοροαποφυγή, για το μέγεθος της οποίας δήλωσε «έκπληκτος» και ότι «έχει φρίξει». Κυρίαρχο παράδειγμα εισφοροαποφυγής έθεσε τη δια της πλασματικής μεταφοράς της «τυπικής έδρας» του επαγγελματία, σε περιοχές δικαιοδοσίας του ΟΓΑ, με αποτέλεσμα τις απώλειες εσόδων από επιχειρήσεις όπως τα «ενοικιαζόμενα δωμάτια» με όριο κάτω των 10 κλινών. Όπως εξήγησε στο «νοικοκύρεμα» εντάσσεται και η μεταφορά των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ σε ιδιόκτητα κτήρια αντί της ισχύουσας καταβολής υπέρογκων – σε σχέση και με τα χρέη του Οργανισμού- ενοικίων. Πχ.Στον Πύργο στον 5ο όροφο δίχως ανσασέρ. Ο Πρόεδρος του ΟΑΕΕ διαμήνυσε πως είναι προς μελέτη: οι κίνδυνοι αδικιών που ενέχονται στην πρόταση της σύνδεσης εισφορών με το εισόδημα, όπως λόγου χάρη, για τους εμπόρους καπνού με μεγάλο τζίρο αλλά με πολύ μικρά κέρδη, ή στα κυλικεία με πολύ μικρούς τζίρους σε προϊοντα διατιμημένης αξίας. Επίσης εξετάζονται η ωρίμανση 3τίας βάσει της μεταβολής δεδομένων πραγματικής οικονομίας, όπως και η διαβάθμιση των περιπτώσεων εισφοροφειλετών, οι λογαριασμοί των οποίων ωστόσο, τοκίζονταν ανά τα έτη, από τον ΟΑΕΕ, με πρόσθετα μηδενικά δημιουργώντας «πλασματική εικόνα», τόσο για τις αντικειμενικές οφειλές όσο και για τα προς είσπραξη πραγματικά του έσοδα, με την προηγούμενη Διοίκηση να μην επιλύει τα προβλήματα αλλά να διώκει τους ασφαλισμένους και στα Ποινικά Δικαστήρια.

«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Σ ΟΣΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ»

Προτεραιότητα αποτελεί για τη νέα διοίκηση του ΟΑΕΕ «η επίλυση των θεμάτων όσων δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη και βρίσκονται σε αδυναμία να επιβιώσουν». Γι αυτό και όπως τόνισε ο κ.Πετρόπουλος, εντός του τρέχοντος μηνός θα έχει και τα στοιχεία, που έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, περί της ηλικίας, του αριθμού και των προσωπικών στοιχείων όσων τελούν εν αναμονή σύνταξης με έμφαση στους εν αναμονή συνταξιοδότησης από διαδοχική ασφάλιση & ταμεία. Προς μελέτη είναι και η πρόταση περί κεφαλαιοποίησης των οφειλών με αφαίρεση συντάξιμου χρόνου, ενώ κατεγράφησαν και πολλές ακόμη προτάσεις των ασφαλισμένων, όπως το «κούρεμα των χρεών αντίστοιχο του PSI»

ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΛΛΑ «ΕΠΙΤΑΓΗ –ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ- ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»

Στις επίμονες ερωτήσεις μαθηματικών για το «πώς θα βγει υπέρ της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ – με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση- η εξίσωση της αναλογίας 1-1-1 δηλαδή ένας ασφαλισμένος να εργάζεται, ένας να συνταξιοδοτείται και ένας αδρανής να οφείλει, καθώς και στην επιμονή …Εκπροσώπου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Ασφάλιση, που υπεραμύνονταν της Ιδιωτικής Ασφάλισης και κατάργησης της «χρεωκοπημένης» όπως διαρκώς επαναλάμβανε «κρατικής», ο κ.Πετρόπουλος υπεραμυνόμενος της επιταγής του ισχύοντος Συντάγματος απάντησε: «Χωρίς σύστημα Kρατικής Kοινωνικής Ασφάλισης, η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι απλησίαστη. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρηθεί ο δημόσιος κρατικός χαρακτήρας της ιατροφαρμακευτικής και συνταξιοδοτικής ασφάλισης κατά τη ρητή επιταγή του Συντάγματος του 1975. Δεν το συζητά η κυβέρνηση αυτή, αλλά ούτε και εγώ θα ήμουν υπεύθυνος άνθρωπος σε αυτή τη θέση , αν δεν συνεισέφερα στο να οδηγηθεί ο Οργανισμός σε μια βιώσιμη κατεύθυνση και ανάπτυξη» κατά το υπάρχον Σύνταγμα του 1975 όσο είναι εν ισχύ»!

****Βίντεο συνάντησης του Προέδρου του ΟΑΕΕ με τα μέλη του ΕΕΑ στην ηλ.διεύθυνση http://www.eea.gr/gr/el/articles/eea-t-petropoylos-o-oaee-ef-olis-tis-ylis-vinteo