Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Οδηγοί του ΟΓΑ για ασφαλισμένους, συνταξιούχους και οικογενειακά επιδόματα


Ο ΟΓΑ ιδρύθηκε το έτος 1961 (Ν.4169/1961) με σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού της υπαίθρου. Σταδιακά ο φορέας άλλαξε φυσιογνωμία και σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης.Από 1-1-1998 λειτουργεί στον ΟΓΑ ο Κλάδος Κύριας Ασφάλισης Αγροτών που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 2458/97.

Από την ίδια ημερομηνία καταργήθηκε ο Κλάδος Πρόσθετης Ασφάλισης που λειτουργούσε στον ΟΓΑ από 1-1-1988 μέχρι το 1997 και ο Κλάδος Κύριας Ασφάλισης κατέστη καθολικός διάδοχός του.
Με το νέο Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ο ΟΓΑ παρέχει στους ασφαλισμένους του ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής προστασίας, όμοιο με αυτό που έχει θεσπιστεί για τον αστικό πληθυσμό το οποίο βασίζεται αφενός μεν στη βελτίωση και ενίσχυση των παλαιών παροχών του ΟΓΑ, αφετέρου δε στην καθιέρωση νέων παροχών και υπηρεσιών. Βασική αρχή του νέου συστήματος είναι η ανταποδοτικότητα που επηρεάζει κυρίως τις συνταξιοδοτικές παροχές. Ειδικότερα το ποσό της σύνταξης, εκτός από τα έτη ασφάλισης, εξαρτάται και από την ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγει να ενταχθεί ο ασφαλισμένος

Δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην υπαγωγή ασφάλισης του ΟΓΑ διαρκώς τροποποιείται, απαιτείται επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός των πληροφοριών προς τους ενδιαφερομένους να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ και τους Ανταποκριτές του Οργανισμού.
Για τον σκοπό αυτό κρίθηκε αναγκαίο να εκδοθεί εγχειρίδιο που καταγράφει τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΓΑ, όπως ισχύουν σήμερα και περιέχει ενδεικτικά παραδείγματα σχετικά με το πώς κρίνεται η υπαγωγή στην ασφάλιση.
Σύμφωνα με τον ΟΓΑ, το παρόν φυλλάδιο, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει έναν οδηγό που θα βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ασφάλισης.

Για περισσότερα επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: Οδηγός Ασφαλισμένου
Επισκεφθείτε επίσης:
Οδηγός Συνταξιούχου

Οδηγός Νέων Οικογενειακών Επιδομάτων