Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αστικούς λαχανόκηπους «ψηφίζουν» έξι στους δέκα Έλληνες


Το 62% των πολιτών θα εμπλεκόταν στη δημιουργία και οργάνωση ενός αστικού λαχανόκηπου, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF. Την ίδια ώρα, ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσει φρούτα και λαχανικά στο μπαλκόνι του. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών είναι οι πλέον ενημερωμένοι επί του θέματος.

Στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την αστική γεωργία και τα πολλαπλά οφέλη της, το πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα της Public Issue.
Ο WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να γίνουν «Κηπουροί στην πόλη», να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, φρούτα και αρωματικά φυτά και να πρασινίσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τις αυλές τους. Άλλωστε, οι λόγοι είναι πολλοί και το περιθώριο για δράση μεγάλο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του WWF Ελλάς, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει για τους αστικούς λαχανόκηπους, με τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών να είναι οι πλέον ενημερωμένοι επί του θέματος. Το 62% των πολιτών, μάλιστα, αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας, οργάνωσης και λειτουργίας ενός αστικού λαχανόκηπου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στον αντίποδα, όπως έδειξε η έρευνα της Public Issue, ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσει λαχανικά ή φρούτα στον κήπο ή τη βεράντα του, με κύρια αιτιολογία την έλλειψη χώρου και χρόνου. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εννέα στους δέκα πολίτες (91%) δεν έχουν κάδο κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων στο νοικοκυριό τους.
«Τα οφέλη της ενασχόλησης με την αστική γεωργία είναι πολλά, και μας αφορούν όλους: Από το να βιώσουμε τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου, μέσα από την επαφή με τη φύση και τις εποχές, μέχρι τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας μας, χάρη σε ένα ευχάριστο χόμπι. Το πρασίνισμα των πόλεων ωφελεί εμάς και τον πλανήτη» δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF – Καλύτερη Ζωή.
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2015, η WWF - Καλύτερη Ζωή προσκαλεί τους πολίτες σε μία σειρά βιωματικών δράσεων που θα δείξουν ότι όλοι μπορούν να γίνουν επίμονοι κηπουροί στην πόλη. Επιτόπια εργαστήρια για μεγάλους και παιδιά, επισκέψεις σχολείων σε επιλεγμένους λαχανόκηπους, ένας καταπράσινος φωτογραφικός διαγωνισμός και μία πρωτότυπη εκδήλωση για τους αστικούς λαχανόκηπους, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη, περιμένουν τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων εκπαιδευόμενων καλλιεργητών.