Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Διεθνής συναγερμός απο την Interpol για επικίνδυνο σκεύασμα, που χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα


Διεθνή συναγερμό σήμανε σήμερα η Interpol για ένα επικίνδυνο σκεύασμα, που συνήθως χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα, αλλά και από τους μπόντι μπίλντερ για να αποκτήσουν μυικό όγκο. Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι η ουσία 2,4 δινιπροφαινόλη (γνωστότερη με τα αρχικά DNP), είναι «παράνομη και δυνητικά θανατηφόρα».Μία γυναίκα στη Βρετανία πέθανε από αυτό, ενώ ένας Γάλλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Interpol σήμανε «πορτοκαλί συναγερμό» στις 190 χώρες-μέλη της, ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές και τους δημόσιους οργανισμούς υγείας.
Η DNP πωλείται συνήθως σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης, κυκλοφορεί όμως και σε κρέμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση εκρηκτικών υλών.
Σύμφωνα με την ίδια, η ουσία αυτή παράγεται σε παράνομα εργαστήρια στα οποία «δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής» και έτσι «εκτίθενται οι καταναλωτές σε αυξημένο κίνδυνο υπερβολικής δόσης».
Η DNP είχε χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1930 ως διαιτητικό σκεύασμα και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αποσύρθηκε όμως από την αγορά καθώς προκάλεσε πολλούς θανάτους.

ΠΗΓΗ