Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος δήμου Τανάγρας




Με τη παρουσία πλήθους πιστών εορτάσαμε και φέτος την εορτή του Αγίου Πνεύματος στο ομώνυμο ξωκλήσι με Όρθρο, Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Αγιασμό του μήνα.

Τι γιορτάζουμε σήμερα;
Η εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα ο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Το Πνεύμα «το άγιον το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον», κατά το Σύμβολο της Πίστεως.
Η Εκκλησία ιδρύθηκε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος από το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, αφού την ημέρα εκείνη από το λόγο των Αποστόλων πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι.
Την Πεντηκοστή οι μαθητές εγκαινίασαν το αποστολικό έργο που τους είχε ανατεθεί εκ Θεού.
Η διδασκαλία περί του Αγίου Πνεύματος κηρύχτηκε από την Εκκλησία από τα αποστολικά ακόμη χρόνια, αλλά έλαβε οριστική διατύπωση κατά την εποχή της Α” και και της Β” Οικουμενικής Συνόδου, όταν και είχαν ανακύψει οι αμφισβητήσεις περί της θεότητας του Αγίου Πνεύματος, από τους πνευματομάχους.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, μόνον «ο Πατήρ αιτία εστί. του Πνεύματος» και όχι και ο Υιός, όπως δογμάτισαν οι Ρωμαιοκαθολικοί με το Φιλιόκβε (Filioque).
Το Άγιο Πνεύμα έχει την αιτιατή αρχή του στον Πατέρα, με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι ο Υιός.
Έτσι ο Υιός γεννάται προαιωνίως από τον Πατέρα, ενώ το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται προαιωνίως από τον Πατέρα.
Αυτά αποτελούν και τα λεγόμενα υποστατικά ιδιώματα τους, δηλαδή οι μη κοινές ιδιότητες που έχουν οι υποστάσεις της Τριάδας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ