Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Νέα σύσκεψη για την πρόληψη των πυρκαγιών. «Πίσω» το έργο του καθαρισμού των αντιπυρικών ζωνών. Το ερπυστριοφόρο της ΠΕ. Βοιωτίας στο δασαρχείο


http://viotianet.gr/?p=31540

Νέα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας με στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της πρόληψης κατά των πυρκαγιών.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός, οτι τώρα η Βοιωτία ξεκινά τη διαδικασία της διάνοιξης και καθαρισμού των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών, που υπέστησαν ζημιές τους χειμερινούς μήνες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ενέργειες που θα έπρεπε κατά γενική ομολογία να προηγούνται στον τομέα της πρόληψης και όχι να έπονται της επίσημης έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Μάθαμε στη σύσκεψη επίσης, οτι το συγκεκριμένο έργο καθυστέρησε με ευθύνη της κυβέρνησης καθώς δεν είχαν προβλεφθεί έγκαιρα οι σχετικές πιστώσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ερώτηση αν στον συγκεκριμένο τομέα πρόληψης η Βοιωτία έχει μείνει αρκετά πίσω η κα Παπαθωμά αποποιήθηκε της αρμοδιότητας του καθαρισμού και της διάνοιξης των αντιπυρικών ζωνών πετώντας το μπαλάκι στο δασαρχείο.

58.000 ευρώ για το δασαρχείο Λιβαδειάς το οποίο όμως κάλεσε τους Δήμους να συμβάλλουν με το ποσοστό του 10% των δικών τους σχετικών πιστώσεων για να κινηθεί η διαδικασία σε ικανοποιητικά επίπεδα και τα δάση να είναι τελικά προσβάσιμα στις δυνάμεις πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Όλα αυτά ένα μήνα μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου… τα οποία μάλιστα σε μεγάλο βαθμό είχαν ακουστεί και αναλυθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου με την συμμετοχή όλων των φορέων του νομού οπότε ακυρώνεται ο έκτακτος χαρακτήρας που δόθηκε από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας στη νέα σύσκεψη.

Εκτός κι αν αφορά στην ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας οτι η περιφερειακή ενότητα επισκεύασε το ερπυστριοφόρο της, προκειμένου να το διαθέσει στο δασαρχείο για να ξεκινήσει (επιτέλους) το έργο καθαρισμού και διάνοιξης των δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, οπότε το έκτακτο εντοπίζεται μόνο στη σφαίρα της επικοινωνίας.

Αν η σύσκεψη τελικά δεν ήταν έκτακτη τότε το συμπέρασμα είναι προφανές…