Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΣ Γενικός Χειρουργός Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Λιβαδειά 29.7.2015

Μετά το νοσοκομείο Θηβών και το νοσοκομείο Λιβαδειάς θα μείνει χωρίς χειρουργό τις ώρες της εφημερίας τις μισές ημέρες του μήνα Αυγούστου αλλά και των υπολοίπων. Η διοίκηση του νοσοκομείου με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας έπραξαν στα μέτρα του εφικτού των υπηρεσιακών δυνατοτήτων τους τα πάντα χωρίς να καταφέρουν ν' αποσπάσουν αγροτικούς ιατρούς από τα κέντρα υγείας Διστόμου και Αλιάρτου που θα μπορούσαν να συνδράμουν. Οι ευθύνες έχουν πάντως όνομα και πατρότητα. .....

Κατ' αρχήν να κατονομάσουμε τη διοίκηση της 5ης υγειονομικής περιφέρειας που ενώ είχε ενημερωθεί εγκαίρως για το πρόβλημα κι έχει στην απόλυτη ευθύνη της τη στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας δεν έπραξε το παραμικρό. Ο προσφάτως διορισμένος και γλυκύτατος κύριος Αντωνίου από το ΣΥΡΙΖΑ πιστός κι αυτός στο δόγμα των υπολοίπων πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό δεν έδωσε μέχρι στιγμής την απαραίτητη λύση που απαιτούσε όμως πολιτικό κόστος. Σαν να μην πέρασε μια μέρα λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί διορίζονται κι ενώ γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, τους υποδεικνύεται άλλωστε, το αποφεύγουν επιμελώς εάν η λύση αυτή επισύρει πολιτικό κόστος. Ανηθικότητα κι αβελτηρία που αγγίζει τα όρια της ποινικής ευθύνης. Ο διοικητής λοιπόν της 5ης Υ.ΠΕ θα μπορούσε ν' αποσπάσει τους αγροτικούς από τα κέντρα υγείας Διστόμου Αλιάρτου για να εφημερεύσουν προσφέροντας πολύ περισσότερα στο νοσοκομείο αλλά δεν το έπραξε, για λόγους που όλοι καταλάβαμε αλλά σίγουρα δεν αποδεχόμαστε.
Ο δήμαρχος Αλιάρτου σε προηγούμενη τέτοια κίνηση του διοικητή Ρουσόπουλου που προσπάθησε να αποσπάσει γενικούς ιατρούς για να καλύψει τις ελλείψεις στο παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου ξεσήκωσε το σύμπαν με πούλμαν και μαθητές. Ευχόμενος καλή επανεκλογή στον δήμαρχο που επέδειξε άριστο αγωνιστικό φρόνιμα πιστεύοντας ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην προάσπιση της υγείας των δημοτών του, να γνωρίζει ότι αυτοί πια θα πηγαίνουν στην Αθήνα και για την πιο απλή χειρουργική πράξη. Οφείλει να τους το εξηγήσει, διότι προσφέροντας υπηρεσίες λαϊκισμού και μόνο, αρνούμενος κάθε πραγματικότητα έβαλε το δικό του λιθαράκι υπονόμευσης στη λειτουργία του νοσοκομείου Λιβαδειάς.
Στο κέντρο υγείας Διστόμου η ίδια πάλι πρακτική ακολουθήθηκε με την προστασία του δημάρχου Αραχόβης - Διστόμου αλλά και του ίδιου του βοιωτάρχη των 14000 ψήφων. Τώρα πως και οι δύο τους γνωρίζουν καλύτερα την πραγματική προσφορά των κέντρων υγείας από άλλους πιο ειδικούς που προτείνουν φυσικά άλλες λύσεις από αυτούς είναι σοβαρό θέμα συζήτησης σε διαρκές συνέδριο αριστερής παράταξης. Η γελοιότητα και η φαιδρότητα έχει χτυπήσει κόκκινο για πολλούς υπεύθυνους που εμμένουν στην ηλίθια μαξιμαλιστική λογική ότι μπορούμε να έχουμε δύο νοσοκομεία και τρία κέντρα υγείας στο νομό που δε λειτουργούν σωστά και δεν προσφέρουν όσο πρέπει, αρκεί όμως να τα έχουμε. Η αναδιοργάνωση των ήδη υπαρχόντων δομών υγείας γι αυτούς είναι περισσότερο απαγορευμένη λέξη κι από την λέξη μετανάστης σε χρυσαυγίτη ψηφοφόρο.
Σιγά σιγά ήρθε σχεδόν με μοιρολατρικό τρόπο και η σειρά του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Αυτή τη φορά αγαπητοί συμπολίτες όμως θα το νιώσετε και έντονα μάλιστα, κυρίως εσείς που κάποτε αναζητήσατε τις υπηρεσίες του κι ωφεληθήκατε απ' αυτό. Ίσως έτσι πρέπει να γίνει μήπως εξεγερθείτε επιστρατεύοντας το στοιχειώδες της λογικής σας και απαξιώνοντας κάθε ανύπαρκτο πολιτικό που συναντούσα προ διετίας στα δημοτικά συμβούλια προσπαθώντας να προειδοποιήσω για την κατηφόρα που είχαμε πάρει. Δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να φτάσουμε εδώ και δε θα φτάναμε αν σύσσωμος ο αντιπολιτευόμενος τότε ΣΥΡΙΖΑ δεν ακύρωνε το λόγο μας και τις θέσεις μας που είχαμε διατυπώσει ως γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Τρομακτικές οι ευθύνες και του ελεγχόμενου πολιτικά από τον ίδιο χώρο Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς που τεχνηέντως υπονόμευε τις λύσεις που προτείναμε για συγχώνευση κι αναδιάρθρωση των μονάδων υγείας στο νομό. '' Εμείς δε λέμε να κλείσει κανένα νοσοκομείο'' ψέλιζαν με αδύναμα ελληνικά προσπαθώντας να κρύψουν τη χαρά τους για την εξουσία που πλησίαζε. Και κατέρρευσε το νοσοκομείο της Θήβας κι ήρθε κι η σειρά μας. Άνθρωποι κοντόφθαλμοι ταγμένοι σε πολιτικά συμφέροντα αλλά στις κατάλληλες θέσεις να τα στηρίξουν. Να καμαρώσω τώρα τους προέδρους των δύο εργατοϋπαλληλικών κέντρων που πρωτοστατούσαν σε κινητοποιήσεις . Πόσο υπερήφανοι παραμένουν μετά την εξέλιξη των γεγονότων; Η δήμαρχος Λιβαδειάς καλείται να σηκώσει πια το βάρος της τελευταίας πράξης ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ενήμερη κι αυτή για τις ελλείψεις του νοσοκομείου της πόλης οφείλει να ασκήσει πιέσεις στον ομοϊδεάτη της, διοικητή της 5ης ΥΠΕ, μήπως βρεθεί λύση κι επιτευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η πολυπόθητη απόσπαση αγροτικών από τα κέντρα υγείας. Η πραγματικότητα θα γίνεται όλο και πιο σκληρή μέχρι να καταπέσει κάθε μονάδα υγείας στο νομό έστω και υποτυπωδώς λειτουργούσας. Η αγαπητή δήμαρχος οφείλει ν' αναλάβει τις πρωτοβουλίες που βεβαίως της αναλογούν προστατεύοντας πια την υγεία όλων των Βοιωτών, όχι μόνο της πόλης της αφού δεν έχει μείνει τίποτα άλλο που να προσφέρει και να σταματά τη φυγή των περιστατικών στην Αθήνα.
Η προσφορά των κέντρων υγείας με τη σημερινή μορφή και την ελλιπέστατη εργαστηριακή υποδομή τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Αυτό κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τ' αλλάξει με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Τα περισσότερα εξεταζόμενα περιστατικά ασθενών στα δύο κέντρα υγείας παραπέμπονται από τους εφημερεύοντες στο νοσοκομείο ενώ πολλά άλλα καταφεύγουν επίσης κατ' ευθείαν εκεί. Η προσφορά των συναδέλφων αυτών όσο αντικειμενικά κι αν θελήσει να το δει κάποιος είναι αποσπασματική κι όλως αναντίστοιχη αυτής που θα μπορούσαν πραγματικά να προσφέρουν εάν συντονίζονταν με τις ανάγκες λειτουργίας του μοναδικού νοσοκομείου στο νομό.
Αποφασίσαμε ως γιατροί της χειρουργικής κλινικής να σταματήσουμε πλέον να εφημερεύουμε με πρόσθετες εφημερίες, που δεν πληρωνόμαστε ούτως ή άλλως, καλύπτοντας συναδέλφους κι αναλαμβάνοντας κυρίως νομική ευθύνη δυσανάλογη της αναγνώρισης από τους συναδέλφους γενικούς ιατρούς των κέντρων υγείας.
Φυσικά οι συνάδελφοι γενικοί ιατροί των κέντρων υγείας είχαν αρνηθεί, πλην ελαχίστων, όταν κλήθηκαν να εφημερεύσουν βομβαρδίζοντας με εξώδικα τους δύο διοικητές Γκιζίμη και Ρουσόπουλο. Η εφημερία στο νοσοκομείο δεν είναι ψυχαγωγική διαδικασία, προϋποθέτει επιστημονική επάρκεια, ψυχικές αντοχές και διάθεση προσφοράς. Δεν είμαι σε θέση να καταλάβω που ακριβώς προσέκρουσαν οι συνάδελφοι, όχι πάντως στο γράμμα του νόμου που επικαλέστηκαν. Τώρα διαφωνούν και με την απόσπαση των αγροτικών θεωρώντας ότι αυτοί οι νέοι γιατροί προσφέρουν πολύ περισσότερα στα κέντρα υγείας τις ώρες της εφημερίας κι ας πάψει η λειτουργία τμημάτων στο νοσοκομείο που παραπέμπουν ό,τι αδυνατούν οι ίδιοι ν' αντιμετωπίσουν. Θα παραπέμπουν λοιπόν σε κενά ιατρών τμήματα και θα είναι οι ίδιοι υπόλογοι για την τύχη των ασθενών. Εμείς τελειώσαμε!