Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν θα είναι υποψήφιος με το Ποτάμι, ο Παναγιώτης Περγαντάς


3 Σεπτεμβρίου 2015

Η μεταρρύθμιση θα αργήσει κι άλλο!

Διαχρονικά, σε όλη την ιστορία του Νέου Ελληνικού Κράτους, οι πολιτικοί και κυρίως οι νεοεισερχόμενοι, ευαγγελίζονταν το νέο, το καινούργιο το οποίο ονόμαζαν μεταρρύθμιση.

Από τον Χ. Τρικούπη μέχρι και σήμερα, για πάνω από 100 χρόνια, οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί μίλαγαν για μεταρρυθμίσεις, για κοινωνική δικαιοσύνη, για αξιοκρατία και άλλα πολλά ευχάριστα, προεκλογικά. Τα λεγόμενα τους αυτά γρήγορα αναιρούνταν από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα οι πολίτες σιγά-σιγά, να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς, τους οποίους συλλήβδην θεωρούσαν ψεύτες. Με την πάροδο του χρόνου το φαινόμενο αυτό εντείνονταν, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών, στην προσπάθεια τους να μαζέψουν ψήφους, να επιδίδεται σε ένα ιδιότυπο κυνήγι, ποιός θα πει το μεγαλύτερο ψέμα. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο όλα αυτά τα ψέματα, να μην ενοχλούν πια κανέναν, όσο αστεία ή εξόφθαλμα και αν ήταν. Το αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής φαυλότητας το βιώσαμε μάλιστα το τελευταίο επτάμηνο με τον θίασο ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ.

Κατά καιρούς, υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα πολιτικών, οι οποίοι προσπάθησαν να πάνε κόντρα σε αυτή την γενικότερη τάση. Η αλήθεια είναι ότι κανένας τους, δεν μακροημέρευσε. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ στον κ. Στέφανο Μάνο και τη «Δράση», της οποίας υπήρξα ιδρυτικό μέλος και με την οποία συμμετείχα ως υποψήφιος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ως στέλεχος της «Δράσης», ήμουν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κόμματος «το Ποτάμι», στην προσπάθεια να ενισχύσουμε τις φωνές της λογικής και του ορθού πολιτικού λόγου. Η προσπάθεια αυτή, δεν ήταν αυτοσκοπός για εμένα προσωπικά. Η αλήθεια είναι μάλιστα, πως σε καμία από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν επεδίωξα να είμαι υποψήφιος. Σε όλες αυτές τις εκλογές που έγιναν με την διαδικασία της σταυροδοσίας, η τοπική κοινωνία της Βοιωτίας με τίμησε δίνοντας μου την πρώτη θέση μεταξύ των συνυποψηφίων μου και θα ήθελα για άλλη μια φορά να τους ευχαριστήσω για αυτό.

Στους επτά μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015, προσπάθησα μαζί με άλλους πολίτες να κάνουμε τη φωνή της λογικής γνωστή σε όλους. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά τα προβλήματα της Βοιωτίας και όχι μόνο. Σταθήκαμε απέναντι στο λαϊκισμό, στην κομματοκρατία και στο νεποτισμό. Προσπαθήσαμε να πείσουμε πως το χθες, δεν μπορεί να είναι το αύριο.


Στις 11 Αυγούστου ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε δηλώσει στο Πρώτο θέμα πως «Οι αντίπαλοι είναι δύο: οι παλιοί πολιτευτές και η διαπλοκή που χθες ήταν με τη Ν.Δ. και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ» «Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για μας είναι ίδιοι» «Ο Καμμένος ήταν Ν.Δ. Ο Κουρουμπλής ήταν ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο άεργος είναι ο Παπαμιμίκος και ο Βούτσης. Τα κόμματα, το Δημόσιο δηλαδή, τους θρέφουν τόσες δεκαετίες. Κληρονόμοι είναι και η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρβιτσιώτης. Από την ίδια παλαιοκομματική στάνη ψωνίζουν όλοι». Καθώς επίσης πως: «Θα πορευτούμε με τους προοδευτικούς, τους λογικούς, τους δημιουργικούς. Ας μην έχουν, όμως, ορισμένοι αυταπάτες, δεν θα πορευτούμε παρέα με όλο το παλιό σκυλολόι»,



Στις 23 Αυγούστου 2015 ο επικεφαλής του Ποταμίου είχε δηλώσει πως «Τη χώρα δεν θα τη σώσει το παλιό. Χρειαζόμαστε καινούργιους πολιτικούς και μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες».

Δύο μέρες αργότερα σε συνέντευξη του στον Alpha δήλωνε πως «Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι η κρίση είναι δική τους. Παρόλα αυτά δεχόμαστε ότι εμείς μπορούμε να είμαστε η λύση κι όταν λέω εμείς δεν εννοώ ο Θεοδωράκης. Εννοώ μία μεγάλη και σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού που λέει επιτέλους να ενταχθούν και να συμμετάσχουν στα κοινά όχι οι άεργοι, όχι τα κομματικά στελέχη, όχι τα παιδιά των μεγάλων, αλλά αυτοί που έχουν δουλέψει, που έχουν βασανιστεί, που έχουν ανέβει σκαλοπάτι-σκαλοπάτι τη ζωή και ξέρουν τι σημαίνει και ο πόνος του ανέργου και ο πόνος του εργαζόμενου.»

Τις τελευταίες 10 ημέρες και μετά την απόφαση των οργάνων της «Δράσης» της οποίας είμαι μέλος και συμμετέχω στα θεσμικά της όργανα, να συμπλεύσει και σε αυτές τις εκλογές με το «Ποτάμι», έγινε μια συζήτηση για την στελέχωση του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στη Βοιωτία. Όπως τόνισα και προηγουμένως, η πολιτική για μένα δεν είναι αυτοσκοπός. Σταθμίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω και συνεκτιμώντας τη στελέχωση του ψηφοδέλτιο του Ποταμιού στη Βοιωτία για τις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου 2015, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος με το «Ποτάμι» σε αυτές τις εκλογές.

Η συνέπεια λόγων και πράξεων για μένα, είναι πιο σημαντική από την κατοχύρωση κομματικών θέσεων και οικονομικών απολαβών.

Το γεγονός ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δεν σημαίνει ότι παύω να είμαι πολιτικά ενεργός, τουναντίον μάλιστα. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, θα συνεχίσω να μάχομαι απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, στην πολιτική φαυλότητα, στην απαξίωση της Δημοκρατίας και των θεσμών.

Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει!

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Χρ. Περγαντάς