Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι



Οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι ανακοινώνουν αν και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, βάσει του νόμου που αφορά στις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα

Ανοιχτά θα είναι, προαιρετικά, τα καταστήματα αυτήν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Για το θέμα εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο η συνομοσπονδία των εμπόρων, ενώ την ίδια ώρα η ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων έχει κυρήξει 24ωρη απεργία.

Όπως διευκρινίζει η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 16 ν. 4177/2013, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται προαιρετικά τις δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 13 και στις 20 Δεκεμβρίου 2015 και την τελευταία Κυριακή του έτους, ήτοι την 27 Δεκεμβρίου 2015.

Η λειτουργία κατά τις παραπάνω Κυριακές περιλαμβάνει καταστήματα κάθε είδους, μορφής και μεγέθους και είναι προαιρετική. Η απασχόληση των εργαζομένων τις Κυριακές αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, όσοι από τους εργαζόμενους απασχοληθούν τις συγκεκριμένες Κυριακές, θα πρέπει να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το 75% του 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού τους ή του νόμιμου ημερομισθίου τους. Επί πλέον, όσοι απ’ αυτούς εργαστούν πάνω από πέντε ώρες, δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) 24 συνεχόμενων ωρών, μέσα στην επόμενη εβδομάδα της Κυριακής που εργάστηκαν.

Σε ότι αφορά την τελευταία Κυριακή του χρόνου (27-12-2015),η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «οι ρυθμίσεις του άρθρου 2 Βασιλικού Διατάγματος 750/1971, που όριζαν ότι το ρεπό μπορεί να δοθεί εντός ολόκληρου του μηνός Ιανουαρίου κατά την κρίση του εργοδότη, αναφέρονται, μετά την εισαγωγή του ν. 4314/2014, σε καταργημένες πλέον διατάξεις και είναι ασφαλέστερο να δεχθούμε ότι πλέον δεν ισχύουν». Για το λόγο αυτό, η Συνομοσπονδία συστήνει προς τους Εμπορικούς Συλλόγους και τα μέλη τους, το ρεπό των εργαζομένων τους που αντιστοιχεί στην τελευταία Κυριακή του χρόνου να δοθεί και αυτό μέσα στην επόμενη εβδομάδα της συγκεκριμένης Κυριακής, ήτοι από 28 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου. «Αν η απασχόληση του εργαζόμενου είναι κάτω από 5 ώρες, καθ’ όλες τις ως άνω Κυριακές, τότε αυτός δεν λαμβάνει μεν αναπληρωματική ανάπαυση, αλλά θα πρέπει να του καταβληθούν οι αναλογούσες αμοιβές για όσες ώρες απασχοληθεί», αναφέρει η εγκύκλιος.

Πανελλαδική απεργία εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή

Πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου προκηρύσσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 ν. 4177/2013, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται προαιρετικά τις δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 13 και στις 20 Δεκεμβρίου 2015 και την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, ειδικά τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο -το οποίο και η σημερινή Κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της, αφήνει εντελώς άθικτο- θα εξοντώσει τους εμποροϋπάλληλους, αφού τους αναγκάζει να εργαστούν «σερί», χωρίς καμιά ανάπαυση, για πάνω από ένα (1) μήνα και μάλιστα στην πλειονότητά τους απλήρωτοι για την Κυριακάτικη εργασία.

Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα του ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, που σαν τελικό στόχο έχουν τη μονοπώληση του εμπορίου από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Πηγή: protothema.gr