Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Τα είπαν οι δήμαρχοι στον Υπουργό για τον ΦΟΔΣΑ


Γράφτηκε από τον/την Ιωάννα Καραγιάννη
http://www.lamiastar.gr/

Σύσκεψη για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, του συνόλου σχεδόν των δημάρχων και μελών του Δ.Σ. Του ΦΟ.Δ.Σ.Α (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της Περιφέρειας.

Από πλευράς Υπουργείου παρέστησαν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Ευάγγελος Καπετάνιος.
Παρών ήταν και ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, μαζί με τον αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Βασίλη Καθαροσπόρη, οι οποίοι στην τοποθέτηση τους ζήτησαν από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και να μην είναι οι Δήμοι όμηροι, υπηρεσιακών παραγόντων.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Χαλκιδέων ανέφερε ότι 11 φορείς διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποφάσισαν, μέσα από νόμιμες διαδικασίες να συστήσουν έναν φορέα, υπό μορφή Ανώνυμης Εταιρίας των Δήμων, όπως ακριβώς προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία.
Αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και δόθηκαν οι αναγκαίες εγκρίσεις, πρόσθεσε ο Χρ. Παγώνης, ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2015 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας αμφισβητεί τη νομιμότητα του ΦΟ.Δ.Σ.Α. και περιμένει σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τους Δήμους, που ενώ έχουν κερδίσει όλες τις προσφυγές κατά των αποφάσεων του Ελεγκτή Νομιμότητας, ουσιαστικά είναι όμηροι μιας γραφιοκρατίας υπαλλήλων, του Υπουργείου Εσωτερικών, που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Εξάλλου και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι ο ΦΟ.Σ.Δ.Α πρέπει να υπάρχει, αφού τον τον χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση και τα όποια προβλήματα μπορούν να ξεπερασθούν.
Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, τα προβλήματα θα πολλαπλασιασθούν και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, αφού θα απαιτηθούν δύο χρόνια για να δημιουργηθεί νέος φορέας, με κίνδυνο να χαθούν επενδύσεις άνω των 60. εκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην διάρκεια της σύσκεψης, ο Γ.Γ του Υπουργείου Ευάγγελος Καπετάνιος αποκάλυψε ότι με νομοθετική ρύθμιση, θα παραταθεί μέχρι τέλους Μαΐου 2016 η δυνατότητα δημιουργίας του Περιφερειακού ΦΟ.Δ.Σ.Α.
Στην τοποθέτηση του, ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. είναι απαραίτητος και θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την διαχείριση των αποβλήτων της Περιφέρειας, δεδομένου ότι η Χώρα μας πλήρωσε 200 εκατ. Ευρώ για τις παράνομες χωματερές.
Μάλιστα, δεσμεύτηκε να ζητήσει να αποσαφηνιστεί άμεσα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το θέμα της νομιμότητας του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι για το θέμα αυτό, των Δήμων της Στερεάς, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι με τις θέσεις που εξέφρασε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης συντάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων δημάρχων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας