Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Οι κάτοικοι της Δ.Ε. Δηλεσίου μιλάμε για την περιοχή μας

http://www.anparatiritis.gr/index.php/topika/16-oi-katoikoi-toy-dilesioy-milame-gia-tin-perioxi-mas


Του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου συγκεντρωθήκαμε στο ΚΑΠΗ του Δηλεσίου οι κάτοικοι κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου για τη συμμετοχή μας σε λαϊκή συνέλευση/διαβούλευση με θέμα « Οι κάτοικοι της Δ.Ε. Δηλεσίου μιλάμε για την περιοχή μας » που έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Τανάγρας και του Πανεπιστημίου Πειραιώς για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού και κοστολογημένου Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Δήμο Τανάγρας .

Στόχος της συνάντησης ήταν :

1) Να καταγραφούν τα προβλήματα και να αναδειχτούν οι ανάγκες .

2) Να ενημερωθείι η ομάδα του Πανεπιστήμιου σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του οικισμού .

3) Να υποδειχθούν έργα , δράσεις και παρεμβάσεις προς χρηματοδότηση

από το νέο ΕΣΠΑ 2014-20120 .

Ανάμεσα στις πολλές προτάσεις που έκαναν οι συνδημότες μας , ήταν και η δική μου που έχει ως εξής :

Προκειμένου ο οικισμός του Δήλεσι να επωφεληθεί και να αναπτυχθεί μέσα από τις ευκαιρίες που δίνει το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου χρειάζεται να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να αποτελέσει σύγχρονη πόλη , που τώρα δεν είναι . Μια πόλη που να είναι ελκυστική για τον Αθηναίο που θέλει να φύγει από τους αγχοτικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης και να έρθει να κατοικήσει σε μια περιοχή που είναι περισσότερο κοντά στη φύση , αλλά και όχι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας , της Χαλκίδας και της Θήβας . Να είναι ελκυστική ακόμη και για τα νεαρά άτομα πού έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ ώστε να μειωθούν «οι τάσεις φυγής των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού» .

Προσδιορίζοντας τις «τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και αποσαφηνίζοντας τις επενδυτικές προτεραιότητες» θα έλεγα , πως εκτός από την προβολή της ιστορικότητας της περιοχής μας , που στην αρχαιότητα ήταν το επίνειο της Τανάγρας , αλλά και τόπος ιερός όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας και όπου το 424 π.Χ. έγινε η περίφημη μάχη του Δηλίου , ότι υπάρχει ανάγκη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμό με προσδιορισμό των χρήσεων γης και η ύπαρξη γενικού σχεδίου πόλεως για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι για μετοίκηση να χτίζουν τα σπίτια τους σε ελεγχόμενες και προκαθορισμένες περιοχές και όχι όπου τύχει άναρχα και παράνομα . Θα έλεγα επίσης για την ανάγκη ύπαρξης κεντρικού αποχετευτικού συστήματος , υδραυλικών μελετών και παρεμβάσεων στα ρέματα απορροής των ομβρίων υδάτων , θα έλεγα για το χτίσιμο του κτιρίου του δημοτικού σχολείου στο δημοτικό χώρο που υπάρχει για αυτό το σκοπό , την αναβάθμιση της λεγόμενης λεωφόρου Σχηματαρίου στα πρότυπα του οδικού άξονα Καλάμου-Σκάλας Ωροπού-Χαλκουτσίου στο Ν. Αττικής , για τον εξ απαρχής σχεδιασμό της αποκομιδής των απορριμμάτων με ελαχιστοποίηση των κεντρικών σημείων συγκέντρωσής τους που δημιουργούν γύρω τους μικρές χωματερές .