Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Προαστιακός Αθήνας: Πάλι στη Βουλή η απουσία γραμμής προς Θήβα και Λιβαδειά


Γράφει ο Νίκος Καραγιάννης

Με νέα ερώτηση στη Βουλή, αυτή τη φορά από τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαου Θηβαίου, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το...
θέμα της Προαστιακής σύνδεσης Αθήνας-Θήβας-Λιβαδειάς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση του αναφέρει ότι στον αρχικό σχεδιασμό ήταν και η γραμμή προς Θήβα (με δυνατότητα επέκτασης μέχρι τη Λιβαδειά) και μάλιστα είχε προγραμματιστεόι να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2006. Τελικά λόγω των προβλημάτων με τα έργα η γραμμή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα.

Για την συχνότητα των δρομολογίων αναφέρει πως αυτή σήμερα γίνεται με τις αμαξοστοιχίες της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη με πληρότητα που ξεπερνά πολλές φορές το 100%, ακόμα και με όρθιους επιβάτες.

Η ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ-ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Όπως αναφέρει ο κος ΘΗβαίος, η αρχική επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου μέχρι τη Θήβα, προβλέπεται να υλοποιηθεί στην υπάρχουσα διπλή γραμμή του ΟΣΕ στην οποία πρέπει να γίνουν βελτιώσεις του δικτύου προκειμένου να αποκτήσουν τα τρένα υψηλές ταχύτητες.

Επιπλέον, η επέκταση μέχρι τη Λιβαδειά μήκους 40χλμ είναι εφικτή και εύκολη αρκεί τα έργα βελτίωσης να την συμπεριλάβουν ενώ και σαν απόσταση είναι περίπου ίδια με το Αθήνα-Κιάτο. Το αίτημα της επέκταση αποτελεί αίτημα όλων των φορέων και πολιτών της περιοχής και εφόσον τελικά επιτευχθεί η χρονοαπόσταση θα είναι περίπου στην 1 ώρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως μία τέτοια επέκταση θα έφερνε οικονομικά, εμπορικά, οικιστικά και τουριστικά οφέλη όπως:

-Σύνδεση της περιοχής με την Αθήνα, το λιμάνι και το Αεροδρόμιο
-Διευκόλυνση της πρόσβασης σε Δελφούς, Αράχωβα, Παρνασσό κ.α
-Αναβάθμιση της περιοχής με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας κ.α.

Ο κος Θηβαίος καταλήγοντας ρωτά τον Υπουργό Υποδομών κο Χρήστο Σπίρτζη, σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα ηλεκτροκίνησης στην περιοχή, για ποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασέις ανάταξης Οινόη-Τιθορέα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, αν έχουν υποβληθεί αιτήματα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (προς τον ΟΣΕ) για μία τέτοια γραμμή και αν τελικά είναι στον προγραμματισμό η επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας μέχρι τη Θήβα και τη Λιβαδειά.