Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Έρχεται καύσωνας! Δείτε πού θα φτάσει ο υδράργυρος από την Δευτέρα



Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην περιοχή των βορείων Βαλκανίων έχει ως συνέπεια την διατήρηση των σχετικά δροσερών θερμοκρασιών στην περιοχή μας, ενώ στα βορειοανατολικά τμήματα εξαιτίας αυτής της κυκλοφορίας θα επικρατήσει άστατος καιρός, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους. Η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί μέχρι και την Παρασκευή για να πάμε στο Σαββατοκύριακο όπου η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Ζέστη και ανομβρία φαίνεται πως θα συνθέσουν το καιρικό σκηνικό την επόμενη εβδομάδα, έως και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Θερμές αέριες μάζες θα προσεγγίσουν τη χώρα μας, με αποτέλεσμα από τη Δευτέρα, ο υδράργυρος να προσεγγίζει τους 36 ίσως τοπικά και τους 37 βαθμούς κελσίου, με τις πιο θερμές περιοχές να είναι τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και σε δεύτερο βαθμό η Κρήτη.


Σημαντικό ρόλο στην όλη εξέλιξη, θα παίξει όπως όλα δείχνουν ένα εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό, που φαίνεται να απασχολεί μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Η μετατόπιση αυτού θα κρίνει και το που θα «τερματίσει» ο υδράργυρος, καθώς επίσης και κατά πόσο θα δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες για εκδήλωση πυρκαγιών. Για το διάστημα μετά τον – παρατεταμένο μάλλον – καύσωνα, τα σενάρια δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως.

Ατμοσφαιρικές διαταραχές τοπικού χαρακτήρα, παραμένουν ακόμα πιθανές, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ξηρασία στο διάστημα των πρώτων ημερών του Ιουνίου. Όπως και να έχει, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ας προετοιμάζονται για το πρώτο, σοβαρό θερμό επεισόδιο του… καλοκαιριού.