Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το αυξημένο ενδιαφέρον για εξαγωγές δίνει καλές τιμές στις πατάτες


Αυξηµένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό παρατηρήθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα για τις ανοιξιάτικες πατάτες. Αυτό αναφέρει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς. «Αυτή την εποχή έχουμε το τοπ της συγκομιδής πατάτας στην Ηλεία και οι τιμές παραγωγού βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα», τονίζει.

Και προσθέτει: «Συγκεκριμένα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περίπου στα 40-42 λεπτά το κιλό στον παραγωγό για τις πατάτες που πωλούνται στην εγχώρια αγορά. Οι πατάτες που πάνε προς εξαγωγή δίνουν τιμή στα 38 λεπτά το κιλό. Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ρουµανία, Πολωνία κ. α.).

Οι πατάτες στην εγχώρια αγορά πρέπει να είναι καλής ποιότητας και μεγάλου μεγέθους. Αντίθετα για εξαγωγή αγοράζουν όλα τα μεγέθη πατάτας. Η φετινή περίοδος είχε ξεκινήσει με τιμές 55 λεπτά για τις πατάτες θερμοκηπίου και 40-45 για τις υπαίθριες.

Πάντως αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές οι παραγωγοί φαίνεται ότι θα έχουν μια καλή χρονιά και θα βγάλουν ένα καλό εισόδημα. Εκτιμώ ότι δεν θα ανέβουν πιο ψηλά οι τιμές. Βέβαια, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων η συγκοµιδή έχει διακοπεί τις προηγούμενες ημέρες. Δεν γνωρίζουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πατάτες της Ηλείας από το χαλάζι των προηγούμενων ημερών. Τις επόμενες ημέρες όταν οι παραγωγοί βρεθούν στα χωράφια τους για την συγκομιδή θα φανεί το πώς έχει επηρεαστεί το μέγεθος της παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε το πρόβλημα με τις «ελληνοποιήσεις» πατάτας αμφιβόλου ποιότητας. Φέτος νομίζω είχαμε καλό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και έχει περιοριστεί το φαινόμενο. Η πολιτεία αν θέλει μπορεί να εξαφανίσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό που ζητάμε από την πλευρά μας είναι όσοι συλλαμβάνονται να κάνουν ελληνοποιήσεις να έχουν πολύ αυστηρές ποινές».

Πηγή