Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Οι Δήμαρχοι της ΜΕΑ Σκούμας Θανάσης


Οι Δήμαρχοι της ΜΕΑ

Έσπευσε ο Δήμαρχος Θηβαίων να θέσει σε συζήτηση το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους φορείς διαχείρισης (ΔΙΣΑ). Πρωτοφανής ενέργεια, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δημοτικό συμβούλιο της Θήβας, ενημερωνόταν από πρωτοβουλίες δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και όταν πια είχαν ληφθεί οι αποφάσεις στη ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ ή τον ΦΟΔΣΑ ΑΕ, και τότε ερχόταν ως θέμα στο Δημ. Συμβούλιο, όπως έγινε και με την απόφαση της σύστασης του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ. Όπως έγινε και για τις δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (κλιμακίου και Τμήματος), με τις οποίες κρίθηκε μη νόμιμη η σύσταση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, κλπ. 

Τώρα οι Δήμαρχοι της ΜΕΑ, επικαλούνται το «δημόσιο χαρακτήρα» του έργου, που μειοδότες του έχουν αναδειχθεί η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ (συμφερόντων Κόκκαλη) και WATT AE (συμφερόντων Κάτρη, έως πριν λίγο καιρό διευθύνοντος συμβούλου της ΗΛΕΚΤΩΡ). Η πρεμούρα είναι να μην ματαιωθεί η "επένδυση" και "χαθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα". Για το τι είναι το έργο αυτό και ποιος θα το λειτουργήσει, κλπ, ποιο το βάρος στις πλάτες των δημοτών, δεν τους πολυσκοτίζει.
Αυτό που ζητούν οι Δήμαρχοι της ΜΕΑ, είναι να συνεχίσουν το αδιαφανές και φιλοεργολαβικό «έργο» τους. Πρόκειται για μια μονάδα πρωτογενώς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, από την επεξεργασία σύμμεικτων (ανακατεμένων) σκουπιδιών. Η ορθολογική διαχείριση και η νομοθεσία ελληνική (ΕΣΔΑ κλπ) και ευρωπαϊκή (οδηγίες κλπ) απαιτούν την ιεράρχηση της διαχείρισης με επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση χωριστά και όχι ανάμεικτα των απορριμμάτων, δηλ. με διαλογή στην πηγή. Και μετά από αυτά τα στάδια, ενδέχεται να υπάρξει η πιθανή ανάκτηση ενέργειας. Στην περίπτωση της ΜΕΑ Θήβας, αποκλείουν την διαδικασία της ιεράρχησης και της διαλογής στην πηγή, προκειμένου να διευκολύνουν την φιλοεργολαβική διαχείριση, της οποία το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι, το επιμοσλυσμένο κομπόστ (CLO), το μεγάλο υπόλειμμα, που πρέπει στη συνέχεια να θαφτεί ή να καεί και η αύξηση των δημοτικών τελών. Παράλληλα απαιτείται η πολύχρονη τροφοδότηση της μονάδας με σύμμεικτα σκουπίδια, γεγονός που διαιωνίζει την ασύμβατη με τον ΕΣΔΑ (εθνικό σχεδιασμό) διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι τέτοια η πρεμούρα τους, που καταγγέλλουν τους πάντες και ζητούν να δουν και τον Τσίπρα για να μην ματαιωθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων Θήβας. Στην ανακοίνωση δε, που εξέδωσαν, υποστηρίζουν, ότι το σχέδιο νόμου, «ανοίγει τον δρόμο σε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο». Οι δικές μας ενστάσεις για το σχέδιο νόμου εκφράστηκαν στο χθεσινό συμβούλιο (λίγοι φορείς, με μεγάλα πληθυσμιακά δεδομένα, έλλειψη κατοχύρωσης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για τους εργαζόμενους- ομήρους των εργολάβων, έλλειψη κατοχύρωσης του νομικού χαρακτήρα δημοσίου δικαίου για όλους τους φορείς διαχείρισης, την πρόβλεψη αμνήστευσης των παρανομιών κλπ). Οι δήμαρχοι της ΜΕΑ όμως, είναι πραγματικά προκλητικοί. Η ομάδα της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, που σχεδίαζε την καύση με την ΗΛΕΚΤΩΡ, που έκανε τα ταξίδια στο Παρίσι για την καύση, που πρότεινε το ΣΔΙΤ με όλα τα απορρίμματα της περιφέρειας στη Θήβα, που έκανε συμβάσεις με τρίτους (υποστηρικτικές συμβάσεις τις ονόμαζε), ποσού κάτω των 200.000€ για να αποφεύγει τον προσυμβατικό έλεγχο, που προετοίμασε και έφτιαξε (μη νόμιμα), με τους τότε κυβερνητικούς παράγοντες, τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ΑΕ, που οδήγησε στο διαγωνισμό μελέτη-κατασκευή που μειοδότης αναδείχτηκε η προαναφερόμενη κοινοπραξία, μέσα στην πλήρη αδιαφάνεια, προβάλλει την δήθεν «αντίθεση» τους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα!!!. Και έτσι επιδιώκουν να μη γίνει συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης που επιβάλλει ο ΕΣΔΑ, που αποκλείει την ΜΕΑ και να μεταφέρουν τη συζήτηση από το καυτό θέμα της επικυρωμένης με δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου μη νομιμότητας της σύστασης του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ και της όλης προβληματικής λειτουργίας των φορέων αυτών με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, σε δήθεν «κατάλυση της αυτονομίας» της αυτοδιοίκησης!
Το μήνυμα τους στην κυβέρνηση: Η ΜΕΑ να γίνει και όλα καλοδεχούμενα!

Θανάσης Σκούμας