Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ 27 & 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
(Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟ Ε.Κ.Θ.)
Στοιχεία επικοινωνίας: 6944743524, 6985128499, 6974534859

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ 27 & 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Μπροστά στο 15ο Συνέδριο του ΕΚΘ απευθυνόμαστε σε όλη την εργατική τάξη της περιοχής και ιδιαίτερα στους αντιπροσώπους σύνεδρους.
Η τριετία που μεσολάβησε είχε πυκνές πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα με αυτές, εκτυλίχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα του συνόλου των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Αυτή την περίοδο, σε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων ενισχύθηκε η προσμονή για επίλυση των προβλημάτων στα πλαίσια μιας καλύτερης κυβερνητικής διαχείρισης, στα πλαίσια μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θα αντικαθιστούσε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η εκλογική μετακίνηση μεγάλου μέρους των εργαζομένων από την κυβερνητική εκδοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούσαμε και προειδοποιούσαμε άλλωστε, δεν οδήγησε σε απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, δε σταμάτησε τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Το αντίθετο, επιτάχυνε την επίθεση και την έκανε πιο σφοδρή!

Αποκαλύφθηκε, ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ήταν κενές περιεχομένου, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε εκτιμήσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ήταν μια διαφορετική εκδοχή της αστικής διαχείρισης προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ήταν ένα άλλο μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης.

Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν μεγάλη πείρα που πρέπει να την αξιοποιήσουν για να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν αυταπάτες και ψεύτικες υποσχέσεις. Η αυταπάτη, ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός, να σταματήσει να δρα ο καπιταλιστής με κριτήριο το κέρδος, αλλά με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι επικίνδυνη και επιζήμια για την εργατική τάξη και τους αγώνες της.
Όποιο πρόσημο και να έχει η κάθε κυβέρνηση («αριστερή», «δεξιά», «συνεργασίας», «οικουμενική» κλπ), αυτό που καθορίζει τις ζωές μας είναι ένα: Ποιος έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, ποιος κάνει κουμάντο στα εργοστάσια και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στις επιχειρήσεις, στα καράβια, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στον ορυκτό πλούτο. Για αυτούς παίρνει μέτρα και νομοθετεί η Ε.Ε. και η κάθε κυβέρνηση. Αυτό το βασικό συμπέρασμα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους. Είναι προϋπόθεση, για να ανέβει η αποτελεσματικότητα των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Μπροστά σε αυτή την επίθεση, η εργατική τάξη βρέθηκε απροετοίμαστη. Η προσδοκία της κυβερνητικής αλλαγής μαζί με τον εφησυχασμό δημιούργησε δυσκολίες στην οργάνωση των αγώνων, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτούς.
Για αυτή την κατάσταση έχουν τεράστια ευθύνη οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στο ΕΚΘ (ΣΑΕΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΝΩΤΙΚΗ-ΑΣΚ) οι οποίες καλλιέργησαν και στήριξαν την εναλλαγή κυβερνήσεων. Συμμετείχαν έτσι στις διαδικασίες προσαρμογής του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής στις ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στήριξαν τη γραμμή συμβιβασμού με την εργοδοσία. Καλλιέργησαν αυταπάτες στους εργάτες, ότι μια αλλαγή κυβέρνησης αρκεί για να λυθούν τα καθημερινά προβλήματα, μίλαγαν για καλούς και κακούς καπιταλιστές. Για καλά ξένα μονοπώλια αλλά κακούς Έλληνες διευθυντές που υπερεκμεταλλεύονται τους εργάτες εν αγνοία των πολυεθνικών!!!
Οι παρατάξεις ΣΑΕΚΕ-ΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΕΝΩΤΙΚΗ κάτω απ΄ τη σημαία της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης και των κοινωνικών διαλόγων βάζουν εμπόδια στην άνοδο της ταξικής πάλης κάνοντας το κίνημα βαστάζο της νέας κυβέρνησης.
Αυτές οι δυνάμεις, παρά τις ελάχιστες μεταξύ τους διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, συμπορεύονται στη λογική της διαχείρισης του συστήματος, της μείωσης των απαιτήσεων, το συμβιβασμό και την υποταγή των εργαζομένων. Αντί να κατευθύνουν τα σωματεία σε στάση ανυποχώρητης υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και συμφερόντων παρείχαν στήριξη σε αντεργατικές μεθοδεύσεις στο όνομα του «μικρότερου κακού» (π.χ. Schneider) ή έδιναν άλλοθι σε επιχειρησιακά σωματεία που συνυπέγραφαν μειώσεις μισθών (π.χ. Aluminco)!!!
Παράλληλα με όλα αυτά, πρωταγωνιστούν στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος:
· Χρησιμοποιούν πολλά συνδικάτα ως μηχανισμό παραγωγής νόθων αντιπροσώπων και μόνο. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει και το 15ο Συνέδριο του ΕΚΘ. Αμέτρητα είναι τα φαινόμενα σαπίλας και εκτεταμένης νοθείας και διπλοψηφίας σε μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία που αυτές οι δυνάμεις ελέγχουν! Μάλιστα σε πολλές απ' αυτές τις περιπτώσεις εμπλέκονται με άμεσο τρόπο μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΘ! Αντί δηλαδή να μπούνε μπροστά για να οργανωθούν οι χιλιάδες των ανοργάνωτων εργατών και εργατριών της βιομηχανικής ζώνης, επιλέγουν να εμφανίζουν με νόθο τρόπο αυξημένους ψηφίσαντες σε σωματεία - φαντάσματα, μόνο και μόνο για τις καρέκλες τους!
· Κλαδικά σωματεία που ελέγχονται από την πλειοψηφία , από εκλογές σε εκλογές δεν κάνουν ούτε ένα Δ.Σ(!!!), πόσο μάλλον Γενική Συνέλευση, δε βγάζουν ούτε μια ανακοίνωση, είναι κυριολεκτικά σωματεία «σφραγίδες - φαντάσματα» (ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΣΙΔΗΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & SUPER MARKET, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ κ.ά.).
· Δεν οργάνωσαν μια πρωτοβουλία, δεν βρέθηκαν έξω από κάποιο χώρο δουλειάς, δε στήριξαν στην πράξη καμιά από τις μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε τρία χρόνια δεν οργάνωσαν παρά μόνο 2-3 συσκέψεις σωματείων, πάντα με πρόταση της ΔΑΣ. Αποκορύφωμα ήταν ο τριήμερος απεργιακός αγώνας στις 6,7,8 Μάη όπου οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΘ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΘ πρέπει να ξεφύγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Οι εργαζόμενοι μας εξέλεξαν για να υπερασπιστούμε τα ταξικά τους συμφέροντα. Να μην αποδεχτούμε συνέδρια μηχανισμών, εκβιασμών και διαμόρφωσης συσχετισμών με νόθους αντιπροσώπους από σωματεία σφραγίδες, ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς αλλά υπαρκτά στα γραφεία διεύθυνσης προσωπικού της μεγαλοεργοδοσίας.
Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της εποχής προϋποθέτουν ένα Εργατικό Κέντρο πραγματικό εργαλείο στα χέρια των εργατοϋπαλλήλων, ειδικά σε μια περιοχή που αναπτύσσεται μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Ελλάδας, με δεκάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. Ένα Εργατικό Κέντρο που:
· Θα αποκαλύπτει την κατάσταση και την πραγματική αιτία για την πραγματικότητα που βιώνουμε.
· Θα παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς, θα οργανώνει τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής επίθεσης.
· Θα γίνεται συζήτηση στα Δ.Σ του Ε.Κ.Θ και των Σωματείων για τις εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική, τη μεταξύ τους σύνδεση και τις πολιτικές θέσεις κάθε δύναμης.
· Θα προβάλει τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.
· Θα ενώνει την Εργατική Τάξη για να αυξηθεί η δυναμική των αγώνων.
Με αυτή τη δράση που είναι μονόδρομος για τα συμφέροντα και το μέλλον της Εργατικής Τάξης δεν έχει καμία σχέση η πλειοψηφία του Ε.Κ.Θ, ΣΑΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΕΝΩΤΙΚΗ. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δράσουν κάτω από αυτό το πλαίσιο γιατί ακριβώς δεν αμφισβητούν τη ρίζα των προβλημάτων και έχουν σαν αποστολή τη μακροημέρευση του βάρβαρου συστήματος που διαλύει τις ζωές μας!
Στα ταξικά καθήκοντα ανταποκρίθηκε μόνο η παράταξη Δ.Α.Σ που στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ .
Η δράση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είχε ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Με συνεχή δουλειά μέσα σε εργασιακούς χώρους και στις πύλες των εργοστασίων. Προβάλαμε τη γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης με τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους.
· Αποκαλύψαμε το ρόλο της Ε.Ε, ότι κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
· Συγκρουστήκαμε με τις λογικές της «ταξικής συνεργασίας» και του εταιρισμού ανάμεσα στην Εργατική Τάξη και το κεφάλαιο.
· Αποκαλύψαμε το συμβιβασμό, τη λογική του «μικρότερου κακού», το χαμήλωμα των απαιτήσεων και προβάλαμε τις σύγχρονες ανάγκες της Εργατικής Τάξης.
· Αναδείξαμε το ρόλο της Εργατικής Τάξης ως εμπροσθοφυλακής του κινήματος και την ανάγκη ενίσχυσης της συμμαχίας με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες.
Με αυτό το περιεχόμενο συμμετείχαμε, συμπαρασταθήκαμε και οργανώσαμε την παρέμβαση με τα συνδικάτα «ΜΕΤΑΛΛΟΥ», «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», «ΦΑΡΜΑΚΟΥ», «ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»: Απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, δράσεις και συγκεντρώσεις ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια σε απολύσεις, οφειλές δεδουλευμένων, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά. Σε ΜΟΡΝΟ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΣΑΡΑΝΤΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΖΟΥΡΑ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΘΗΒΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, NORSAFE, ΣΝΑΪΝΤΕΡ.
Στην εφορία ενάντια στον ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια. Στο Νοσοκομείο με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με κατάργηση των εισιτηρίων. Στο ΙΚΑ ενάντια στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, για να μη μείνει κανείς ανασφάλιστος χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Διοργανώσαμε συσκέψεις - συγκεντρώσεις - κινητοποιήσεις για την ΑΝΕΡΓΙΑ. Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΟΑΕΔ και ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Σταθήκαμε αλληλέγγυοι με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς που είχε προβλήματα, στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις και προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας και δράσης των Σωματείων, δώσαμε τη μάχη για να αναδείξουμε σε ακόμα περισσότερους ότι η μόνη λύση είναι να πάρουμε οι εργάτες την υπόθεση στα χέρια μας.
Εναντιωθήκαμε σε απόψεις και θέσεις που σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δείξαμε την αντίθεση μας στις αποφάσεις του Δήμου Θήβας να καλέσει το Χρυσαυγίτη Βουλευτή στις εκδηλώσεις μνήμης για την 28η Οκτώβρη και την προκλητική στάση του ΕΚΘ να καταθέσει στεφάνι πλάι στη Χρυσή Αυγή. Καταγγείλαμε την τραμπούκικη επίθεση ναζιστών σε συνάδελφο αντιφασίστα στη Θήβα. Δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες - πρόσφυγες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Έχουμε μπροστά μας μια κατάσταση: Η επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο! Η κατάστασή μας θα επιδεινωθεί! Το βαρέλι δε θα 'χει πάτο!
Έχουμε μπροστά μας ένα ερώτημα: Τι κίνημα χρειαζόμαστε για να αποκρούσουμε την επίθεση και να ανοίξουμε το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές προς όφελος της ζωής μας;
Αυτά πρέπει να προβληματίσουν τους αντιπροσώπους και όλους τους εργαζόμενους της περιοχής.
Η ελπίδα βρίσκεται στην ανασύνταξη και την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό προβάλλει ως αναγκαιότητα περισσότερες δυνάμεις να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το Π.Α.ΜΕ το επόμενο χρονικό διάστημα.
· Για να χτυπηθούν τα φαινόμενα σαπίλας, νοθείας και εκφυλισμού.
· Για να ηττηθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός παλιός και νέος.
· Για να μην υποκύψει το εργατικό κίνημα. Να δώσει τη δική του απάντηση σε μια πορεία ανάτασης. Με ενδυνάμωση του ταξικού προσανατολισμού, του συντονισμού και της συμμαχίας με τα άλλα κοινωνικά στρώματα (αγρότες, ΕΒΕ, νέους, γυναίκες) με γραμμή αντεπίθεσης με το κεφάλαιο, τους στρατηγικούς του στόχους, τις κυβερνήσεις του, την Ε.Ε.
Μόνο έτσι θα ανοίξει ένας ελπιδοφόρος δρόμος για την Εργατική Τάξη και τους συμμάχους της.
Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΚΘ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δεν συμφωνούμε σε όλα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις παρατηρήσεις. Και εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Κανένας όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ότι δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ότι δεν πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες.
Παλεύουμε ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή ταξική δύναμη στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Προϋπόθεση για την άνοδο των ταξικών αγώνων είναι να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να γίνουν οι κλάδοι και οι χώροι δουλειάς επίκεντρο της οργάνωσης και του αγώνα. Απαιτείται κίνημα με σχέδιο και προετοιμασία, με γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες που θα συμβάλλουν στην οργάνωση και στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση. Απαιτείται ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση του ΠΑΜΕ.


Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες
Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα
Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ




ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΒΡΕΤΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
ΚΑΒΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΜΗΛΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΜΗΛΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΠΑΝΤΟΥΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΣΙΟΥΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ




ΘΗΒΑ 24/6/2016


viotiki gnomi news