Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Συμβουλές για αποφυγή μολύνσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην ευαίσθητη περιοχή


Και τώρα που το καλοκαίρι είναι εδώ, εμείς οι γυναίκες, είναι πολύ σημαντικό ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες, να αποφύγουμε τις μολύνσεις που αφορούν τα γεννητικά μας όργανα και να μην μπούμε στην διαδικασία να πρέπει να τις θεραπεύσουμε.

Η ζέστη και ο ιδρώτας, ευνοούν την εμφάνιση λοιμώξεων στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και τον κόλπο. Το καλύτερο λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προτιμήσουμε τα βαμβακερά εσώρουχα, αντί των συνθετικών, και να αποφύγουμε τα πολύ στενά ρούχα, έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να αερίζεται επαρκώς.

Πολλή σημαντική είναι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, που πρέπει να γίνεται καθημερινά, με νερό και την χρήση κατάλληλων προϊόντων, που έχουν ουδέτερο PH ή χαμομήλι. Πρέπει να αποφεύγονται τα αφρόλουτρα με αρώματα καθώς και οι κολπικές πλύσεις.

Μετά το κολύμπι, καλό θα ήταν να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό, για να αποφύγετε την υγρασία, που επίσης ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων, καθώς και να φροντίζετε να μην μένει άμμος μέσα στο μαγιό.

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάτσουμε στην άμμο, βάζουμε μία ψάθα και ποτέ την πετσέτα με την οποία σκουπιζόμαστε. Εννοείτε, ότι το ίδιο ισχύει και για τις κοινόχρηστες ξαπλώστρες. Και αν στην ξαπλώστρα χρησιμοποιήσουμε πετσέτα, την απλώνουμε από την πλευρά που δεν έρχεται σε επαφή με το σώμα μας.

Όσον αφορά την χρήση του ταμπόν, κατά την διάρκεια της περιόδου, στους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να γίνεται με προσοχή και αυτό να αλλάζεται κάθε 3 - 4 ώρες, (κάτι που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου). Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι, ότι το ταμπόν δεν προφυλάσσει από κολπικές λοιμώξεις.

Να μην ξεχνάμε γενικότερα:
Μόνο η χρήση του προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή, προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Άρσα Κιλιτζιάν
Μαία - Πρώην Καθηγήτρια εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Αθήνας