Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Καφές: Η μαγική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών


Μια κούπα ζεστού στιγμιαίου ή ένα ποτήρι frappe ή ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ αποτελεί το απαραίτητο ξεκίνημα της ημέρας για την πλειοψηφία των ενηλίκων, με πολλούς μάλιστα να ισχυρίζονται ότι δε μπορούν να «λειτουργήσουν» χωρίς αυτό.

Πράγματι, γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη που περιέχει, αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του νευρικού συστήματος προκαλώντας αύξηση της προσοχής και της εγρήγορσης. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να συνδέεται και με άλλα οφέλη για την υγεία. Ορισμένα από αυτά, αποδίδονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Ειδικότερα, ο καφές περιέχει συστατικά που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Πάρκισον και Αλτσχάιμερ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών (American Chemical Society) η οποία βασίστηκε σε μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον , από όπου φαίνεται ότι ο καφές όχι μόνο περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές στη διατροφή μας. Τα ευρήματα αφορούν τόσο τον καφέ με καφεΐνη όσο και τον ντεκαφεϊνέ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα ο καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι.

Ενδεικτικά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα έχει ως εξής :

Αξίζει κλείνοντας να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες μελέτες και σε ελληνικούς πληθυσμούς έχει πιστοποιηθεί ότι είδη καφέ όπως ο ελληνικός αποτελούν όντων σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, με πολλά οφέλη για σημαντικά οργανικά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Πηγή: neadiatrofis.gr