Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΟΓΑ Α21 - Οικογενειακό επίδομα: Πότε και ποιοί θα πάρουν τη δεύτερη δόση



Οι προετοιμασίες για καταβολή της δεύτερης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων ΟΓΑ ολοκληρώνονται από τις υπηρεσίες του ΟΓΑ. Περίπου 550.000 αιτήσεις για το επίδομα ΟΓΑ Α21 έχουν υποβληθεί έως σήμερα. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ Α21.
Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων και πολυτέκνων ΟΓΑ β' δόση 2016 (μαζί με την μισή πρώτη δόση 2016 που δεν καταβλήθηκε στις 20 Απριλίου 2016). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα χρειαστεί να εκταμιεύσει ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η δαπάνη για την καταβολή του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων, αλλά και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών


Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ προσπαθούν να ελέγξουν τις περίπου 550.000 αιτήσεις των αιτήσεων για το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ Α21 που έχουν υποβληθεί έως τώρα. Εντός της ημέρας, ή το αργότερο αύριο, Τρίτη 19 Ιουλίου, αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα. Η αίτηση -δήλωση του εντύπου ΟΓΑ Α21 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, χήρος/α, μέρος συμφώνου συμβίωσης, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της.
Κατά την συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνονται και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών με τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21. Σημειώνουμε, ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι στη διάθεση των Υπηρεσιών του ΟΓΑ, όταν και όποτε ζητηθούν.
Ο υπόχρεος - αιτών έχει την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης (έντυπο Α21). Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21 θα πρέπει, άμεσα, ο υπόχρεος να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21). Χρήσιμες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων καθώς και οδηγίες για την συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου ΟΓΑ Α21 παρέχονται στους ενδιαφερόμενους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr), όπου έχει αναρτηθεί και ο «ΟΔΗΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ».
Τέλος οι δικαιούχοι 2015 που θα εισπράξουν με τη μορφή προκαταβολής τη δόση του Α΄ τριμήνου έτους 2016 υποχρεούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλλουν το έντυπο ΟΓΑ Α21 μέχρι την 15-1-2017 προκειμένου να συμψηφιστεί με το ποσό που τους χορηγήθηκε προκαταβολικά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί το Α21 για το έτος 2016 μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία, ή υποβληθεί και το σχετικό αίτημα απορριφτεί, η χορηγηθείσα προκαταβολή θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα εισπραχθεί μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ.

http://www.newsit.gr