Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Απαντήσεις έλαβε ο Μπασιάκος από τους αρμόδιους Υπουργούς για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Σε Ερώτησή του προς τη Βουλή, με αφορμή το ετήσιο Μνημόσυνο (10.06.2016) για τους Διστομίτες, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ο Βουλευτής Βοιωτίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, Βαγγέλης Μπασιάκος, ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς για τις νεώτερες εξελίξεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Στην Ερώτηση αυτή ο κ.Μπασιάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Είναι γνωστή η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με πρωτοβουλία κυρίως του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη από το 1995 (αγωγή), και οδήγησε στη σημαντική απόφαση του Πολ.Πρωτοδικείου Λειβαδιάς (1997), εν συνεχεία του Αρείου Πάγου (2000), καθώς και ως προς την εκτέλεσή της, στις αποφάσεις των Ιταλικών Δικαστηρίων (έως 2008), ακολούθως δε του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (2012). Το θέμα συζητείται αναλυτικά και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, ως προς τα προβλήματα και τις προοπτικές.»
Στη σχετική απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλου αναφέρονται τα εξής:

«Αθήνα, 6 07 2016

Σε απάντηση της υπ' αριθ. 6137/13-06-2016 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, με θέμα: «Με αφορμή το ετήσιο Μνημόνιο (10-06-2016) για τους Διστομίτες, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ποια η κυβερνητική θέση και οι πρωτοβουλίες για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις του Διστόμου και άλλων περιοχών» σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Κατά κοινή ομολογία, η διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων αποτελεί ιδιαίτερα σύνθετο πολιτικό και νομικό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτεία έχει ενεργοποιήσει θεσμούς που πραγματεύονται πτυχές του ζητήματος, όπως τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Ζητούμενο είναι η εύρεση του ασφαλέστερου τρόπου ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων του ελληνικού λαού, γενικότερα, και των κατοίκων του Διστόμου, ειδικότερα.
Η Σφαγή του Διστόμου ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εγείρει ασφαλώς ζήτημα αποκατάστασης των θυμάτων του, το οποίο, ωστόσο, ξεπερνά τα άμεσα εμπλεκόμενα κράτη και αφορά το σύνολο πλέον της διεθνούς κοινότητας που καταστατικό της στόχο έχει την προστασία και εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη της συνύπαρξης των λαών.
Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο αυτό οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης συνεχίζονται στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ»

Στη σχετική απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά αναφέρονται τα εξής:

«Αθήνα, 23 Ιουνίου 2016

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκφράσει επανειλημμένως, και μάλιστα δια του κ. Πρωθυπουργού, τη βούλησή της να κινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
Από πλευράς μου, μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανα με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Υπουργού Εξωτερικών, ήταν να θέσω τo ζήτημα των αποζημιώσεων προς τη γερμανική πλευρά και, επιπροσθέτως, να προτείνω τη σύσταση κοινής επιτροπής σοφών, αποτελούμενης από επιφανείς επιστήμονες των δύο χωρών, με σκοπό τη διεξοδική και εις βάθος ανάλυση του περίπλοκου θέματος των αποζημιώσεων από νομικής, ιστορικής και πολιτικής πλευράς.
Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη δήλωση του συνερωτώμενου κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τη σφαγή του Διστόμου, όπου υποστήριξε ότι η σύγχρονη αντίληψη για τις σχέσεις αμοιβαίας ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ κρατών έχει ως πυρήνα της την ευθύνη και τη δέσμευση για την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους. Αυτή η ευθύνη, αυτονόητα και κατεξοχήν, αφορά και την αποκατάσταση του δικαίου των θυμάτων των απαράγραπτων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και η Κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, στον κατάλληλο χρόνο. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει και στον σημαντικό, εν προκειμένω, ρόλο του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ασχολείται προσωπικά με το θέμα, επιτυγχάνοντας σημαντική προβολή των ελληνικών θέσεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ»