Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Από υψόμετρο 750 μέτρων η ευλογία του Σταυρού σκεπάζει την Αιτωλοακαρνανία [photos]


http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Του Κωνσταντίνου Γ. Σκεπετάρη
Μετά από 12 χρόνια η επιθυμία έγινε πραγματικότητα.Στην Αιτωλοακαρνανία έξω από το Αγρίνιο στο χωριό Βλοχός υπάρχει το...
μοναστήρι Παναγία η Βλογάειτισσα.

300 μέτρα από το μοναστήρι σε ύψος 75 μέτρων και μετά από μια δύσβατη ανάβαση στη θέση Γλας βρίσκεται η Ακρόπολη Θεστιέων, στην θέση Γλας. Από το 1964 στο σημείο εκείνο υπάρχει ένας Σταύρος ο όποιος όμως με την πάροδο των χρόνων και τις κακές καιρικές συνθήκες υπέστη σοβαρές ζημίες.

Το 1999 ο Σταύρος χτυπήθηκε από κεραυνό και κατέρρευσε Από τότε και έως τον Ιούλιο το 2016, είχαν γίνει προσπάθειες να ξανατοποθετηθεί στο σημείο εκείνο ένας Σταυρός, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Όμως, εδώ και μερικές ημέρες, με Πίστη στο Θεό και στην Παναγία και με μεγάλες προσωπικές προσπάθειες κι αφού χορηγήθηκε η απαιτούμενη άδεια από την αρχαιολογία, τοποθετήθηκε ένας νέος Σταύρος. Παράλληλα έγιναν γερά θεμέλια και χρειάστηκαν επτά τόνοι τσιμέντο ενώ η βάση έχει ύψος σχεδόν 10 μέτρων. Ο Σταύρος, που έγινε με προσωπική χρηματοδότηση, είναι αφιερωμένος στην Παναγία Θεοτόκο, στους Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη, για ευλογία όλου του κόσμου.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον κατασκευαστή της βάσης, Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, στον κατασκευαστή του Σταυρού Θωμά Βατσιο και σε όλους τους συνεργάτες των συνεργείων.

Τέλος, οφείλω ένα θερμό ευχαριστώ στην αρχαιολογία Αιτωλοακαρνανίας που μετά από σχετική υπόδειξη συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κι έδωσαν την άδεια.

Σύντομα στην έκθεση της Μονής της Παναγίας Βλογάειτισσας θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό και περιγραφή από την κατασκευή του Σταυρού αλλά και όλο το ιστορικό από την πρώτη μέρα κατασκευής του Σταυρού,



















Πηγή