Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Οριστική και αμετάκλητη η απόφαση για απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία


Η πολιτική απόφαση απομάκρυνσης των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στους τομείς σίτισης φύλαξης και καθαριότητας, από τα νοσοκομεία είναι οριστική και αμετάκλητη τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη.


Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε το πώς οι υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας πέρασαν σε εργολάβους αλλά και το πώς η δαπάνη για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες εκτινάχθηκε από το 2011 που ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ σε 320 εκατομμύρια το 2015.

Παράλληλα εξήγησε ότι με τη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να απομακρυνθούν οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας να συνάψουν ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο θα έχει διπλό όφελος. Κατά πρώτον οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερους όρους εργασίας όπως υψηλότερες ετήσιες αποδοχές αλλά και δικαιώματα και κατά δεύτερον το δημοσιονομικό όφελος από τη σύναψη των συμβάσεων αυτών υπολογίζεται στο 30% της έως τώρα ετήσιας δαπάνης για το πρώτο έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.

Όπως είπε από 320 εκ που δόθηκαν πέρυσι στις εργολαβικές εταιρίες, φέτος θα δοθουν 230 εκ. για όλα τα νοσοκομεία της χώρας παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται καλύτερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός στηλίτευσε τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν οι αστυνομικές αρχές συλλαμβάνοντας τους διευθυντές του νοσοκομείου Τρικάλων αλλά και τον ρόλο των δικαστικών αρχών που μέσω προσωρινών διαταγών αναστολής εκτέλεσης των ατομικών συμβάσεων ακυρώνουν την απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ότι κι αν χρειαστεί να κάνει, είτε σε πρακτικό είτε σε νομοθετικό επίπεδο δίνοντας την οδηγία προς το νοσοκομείο Τρικάλων να αιτηθεί την ανάκληση της προσωρινής διαταγής και να προχωρήσει με τους εργαζόμενους που έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.